Marea Britanie, premieră după Războiul Rece. Îşi măreşte arsenalul nuclear

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a anunţat că pe fondul "unei panoplii în creştere a ameninţărilor tehnologice şi doctrinare", va fi mărit arsenalul nuclear al ţării.

Marea Britanie va majora cu "peste 40%" plafonul focoaselor nucleare pe care este autorizat să le stocheze, au dezvăluit luni seară două mass-media britanice, notează AFP. Downing Street a informat într-un comunicat că Boris Johnson va transmite marţi Parlamentului rezultatele unui raport privind apărarea, securitatea şi politica externă a ţării, care va stabili linia guvernului pentru următorul deceniu.

Potrivit cotidianelor The Guardian şi Sun, care au putut consulta acest document cu peste 100 de pagini, guvernul intenţionează să ridice la 260 numărul maxim de focoase pe care ţara este autorizată să le stocheze, după ce s-a angajat anterior să-şi reducă stocul la 180 de focoase până la mijlocul anilor 2020, scrie Agerpres. 

Marea Britanie, pregătită de un atac terorist majorPotrivit presei britanice, Downing Street invocă o "panoplie în creştere a ameninţărilor tehnologice şi doctrinare" pentru a justifica această schimbare de curs, fără precedent după Războiul Rece.

Raportul avertizează în legătură cu "posibilitatea realistă" ca un grup terorist "să reuşească să lanseze un atac CBRN [chimic, biologic, radiologic sau nuclear] până în 2030", dar şi împotriva "ameninţării active" şi "provocării sistemice" reprezentate de Rusia şi respectiv China.

"O descurajare nucleară minimă, credibilă şi independentă, dedicată apărării NATO rămâne esenţială pentru a garanta securitatea noastră", explică raportul.

Revirimentul are loc în timp ce Londra încearcă să se repoziţioneze după Brexit ca o putere majoră pe scena internaţională, în conformitate cu conceptul "Global Britain".

Marea Britanie încalcă tratatul de de neproliferare nucleară?Modificarea "ar încălca angajamentele asumate de (Londra) în cadrul Tratatului de neproliferare nucleară", a denunţat luni într-un comunicat ICAN (Campania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare).

"Decizia Marii Britanii de a-şi mări stocul de arme de distrugere în masă în mijlocul unei pandemii este iresponsabilă, periculoasă şi încalcă dreptul internaţional", a subliniat Beatrice Fihn, directoarea acestui ONG.

Grupul Campania pentru dezarmarea nucleară (CND) îl consideră un "prim pas către o nouă cursă a înarmării nucleare", considerând decizia Marii Britanii "o uriaşă provocare pe scena internaţională".

"În timp ce lumea se confruntă cu pandemia şi haosul climatic, este incredibil că guvernul nostru alege să mărească arsenalul nuclear britanic", a declarat secretarul său general, Kate Hudson, pentru care "a provoca tensiuni globale şi a risipi resursele noastre este o abordare iresponsabilă şi potenţial dezastruoasă". 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy