Marea Britanie cere Bruxelles-ului să deblocheze accesul la programele europene de cercetare: Regatul Unit nu poate aştepta mai mult

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Dominika Gregušová)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Dominika Gregušová)

Marea Britanie cere ca Bruxelles-ul să deblocheze accesul la programele europene de cercetare ştiinţifică.

Marea Britanie cere, luni, ca Bruxelles-ul să deblocheze accesul la programele europene de cercetare ştiinţifică pentru cercetătorii britanici, aşa cum este prevăzut în acordul comercial post-Brexit, informează AFP.

Acesta este mesajul pe care urmează să îl transmită secretarul de stat britanic pentru Europa, Leo Docherty, cu ocazia Adunării Parlamentare de parteneriat dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit, care are loc luni la Londra. scrie Agerpres.

Acest forum reuneşte membri ai parlamentului european şi ai celui britanic şi are misiunea de a monitoriza aplicarea acordului de comerţ şi cooperare care stabileşte regulile în relaţiile dintre cele două părţi după Brexit.

"Regatul Unit nu poate aştepta mai mult"

"Participarea Regatului Unit ar fi un câştig pentru Regatul Unit şi UE, dar Regatul Unit nu poate aştepta mai mult", va susţine Docherty, conform unor extrase din discursul său care au fost transmise presei.

"Abordarea europeană duce la o incertitudine intolerabilă pentru cercetătorii noştri şi companiile noastre", va insista oficialul britanic.

Londra consideră că această întârzierea constitue o încălcare a acordului post-Brexit şi a iniţiat consultări oficiale cu Bruxelles-ul, conform prevederilor acordului privind soluţionarea litigiilor.

Pe de altă parte, în discursul său, Leo Docherty va lăuda cooperarea dintre UE şi Marea Britanie în modul de reacţie la războiul lansat de Rusia în Ucraina. 

Citește și:

Conflict diplomatic între Londra și Tirana. Premierul Rama: Marea Britanie trebuie să trateze Albania cu respect

Există o ciocnire diplomatică pe axa Londra-Tirana după acuzațiile noului ministru de Interne britanic, Suella Braverman, care a raportat creșterea anormală a sosirilor de migranți ilegali albanezi în Regatul Unit prin Canalul Mânecii, de la aproximativ 800 în 2021 la aproape 12 mii în acest an.

Pentru ministrul de Interne britanic, Suella Braverman, motivul acestei creșteri exponențiale ar fi legat de prezența mafiei albaneze în țară, care, pe lângă piața de droguri, și-ar fi extins activitățile la traficul de persoane.

Acuzațiile l-au determinat pe premierul albanez Edi Rama, să reacționeze pe Twitter unde acesta a atacat și a numit retorica Guvernului britanic ”retorică a crimei”. El acuză Marea Britanie că face asta pentru a se folosi de cetățenii albanezi și a-i scoate țapi ispășitori pentru a ascunde eșecul politicilor anti-imigrație de la Londra.

Date de la Londra

Confruntarea diplomatică este în primul rând despre date. Datele britanice confirmă în primul rând că odată cu Brexit, fenomenul de migranți ilegali  este acum o realitate consolidată și în Canalul Mânecii: din ce în ce mai multe vehicule improvizate pleacă de pe coastele Franței, Belgiei și Olandei. Cel mai recent, sâmbăta trecută, aproximativ o mie de migranți au ajuns la Dover, Marea Britanie.

În total, aproximativ 40.000 de persoane au sosit cu bărci în Marea Britanie de la începutul anului, în creștere față de anul trecut, când au sosit 28.000. De reamintit că una dintre promisiunile Brexit-ului a fost stoparea imigrației ilegale, care în opinia brexiterilor a fost cauzată de politicile UE, scrie Europa Today. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel