Marea Britanie BLOCHEAZĂ un important proiect UE

Parlament European
Parlament European

Uniunea Europeană, care a sperat în această săptămână că va avansa în ceea ce privește proiectul de creare a unei "Europe a Apărării", nu a putut înființa oficial primul cartier general militar din cauza unei dispute semantice cu Marea Britanie.

Potrivit concluziilor reuniunii, UE 'așteaptă cu interes crearea efectivă, ca obiectiv pe termen scurt, a unei capacități militare de planificare și conduită (MPCC) în cadrul Statului Major al UE la Bruxelles'.

Această unitate, care va conduce trei misiuni de consiliere și formare ale UE în Africa 'își va asuma responsabilitatea, la nivel strategic, de planificare și desfășurare operațională a misiunilor militare ale UE cu mandat ne-executiv', adică necombatante, se arată în documentul citat.

În martie, Londra a aprobat, cu celelalte 27 de state membre ale UE, principiul creării unui embrion de cartier general militar european, limitat în acest stadiu la un comandament simultan de trei operațiuni necombatante ale UE în Mali, Somalia și Republica Centrafricană (din 12 în total), informează AFP, potrivit Agerpres.

UE spera să creeze oficial această unitate în această săptămână, dar Londra a blocat lansarea, refuzând termenul de 'cartier general operațional' utilizat în documentele juridice.

În acest week-end, celelalte 27 de state membre ale UE au propus o nouă versiune a acestor documente fără termenul 'cartier general operațional' , dar acest lucru nu a fost suficient să ridice veto-ul britanic.

Ministerul Apărării britanic a anunțat miercuri că susține proiectul privind înființarea unui cartier general militar al UE, menținându-și însă opoziția față de o astfel de denumire.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel