Simona Marcu, şefa CSM: "Nu trebuie să ne fie teamă"

Simona Marcu, CSM,  a susţinut, miercuri, că "înainte de a critica alte puteri ale statului, să ne facem noi înşine o radiografie realistă".

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Simona Marcu, a afirmat miercuri, la prezentarea Raportului de activitate al Inspecţiei Judiciare pe anul 2017, că înainte de a critica alte puteri ale statului, magistraţii au datoria să îşi facă ei înşişi o 'radiografie realistă', pentru a stabili problemele sistemului judiciar.

'Buna funcţionare a justiţiei presupune în primul rând credibilitate, iar credibilitatea se câştigă prin activitatea judecătorilor şi procurorilor desfăşurată în deplină concordanţă cu legislaţia în vigoare şi cu standardele profesionale şi morale. Plenul CSM şi-a cristalizat practica de a solicita verificarea temeinică a situaţiilor şi împrejurărilor de natură a afecta independenţa şi imparţialitatea magistraţilor ori a sistemului judiciar în ansamblul său. Înainte de a critica alte puteri ale statului sau pe reprezentanţii acestora, avem datoria să ne facem noi înşine o radiografie realistă, să stabilim cu onestitate problemele sistemului judiciar şi să luăm măsurile adecvate', a declarat Simona Marcu.

Ea a adăgat că magistraţii îşi fac datoria conform legii, iar activitatea acestora nu trebuie criticată în mod excesiv, dar nici idealizată.

[citeste si]

'Activitatea judecătorilor şi procurorilor nu trebuie criticată în mod excesiv, dar nici idealizată şi cu atât mai puţin glorificată. Magistratul îşi face datoria, conform legii şi potrivit propriei conştiinţe, asumându-şi poziţia pe care o ocupă în societate şi efectele faptelor şi deciziilor sale, fiind dator a răspunde ori de câte ori acţiunile ori inacţiunile sale exced cadrului legal ori deontologic. Nu trebuie să ne fie teamă să identificăm, să acceptăm şi să sancţionăm abaterile de la normele legale şi deontologice. 'Dacă reprimi o greşeală, corectezi 100', spune un dicton latin înţelept. Numai în aparenţă recunoaşterea unor astfel de situaţii este prejudiciabilă pentru imaginea sistemului judiciar, în realitate, opinia publică va şti că noi avem curajul şi capacitatea de a identifica şi de a ne rezolva singuri problemele', a spus preşedintele CSM.

Simona Marcu a mai precizat că s-a înregistrat o creştere accentuată a interesului opiniei publice faţă de sistemul judiciar în toate componentele sale, ceea ce a adus în prim plan aspecte care trebuie lămurite, iar rolul Inspecţiei Judiciare în această privinţă este major. 'Sistemul judiciar trebuie să demonstreze că se poate autoregla', a susţinut Marcu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel