Maramureșenii din Ardusat au apă contaminată cu arsen

ardusat_arsen_18342600
ardusat_arsen_18342600

Sătenii din Ardușan, Maramureș, riscă să fie contamiați cu arsen, dacă vor consuma apa de la robinete. Specialiştii au descoperit că toată apa din sat prezintă o cantitate de arsen, ce depășește limita maximă admisă de cinci ori. Consumat în cantităţi mici, timp îndelungat, arsenul poate duce la boli grave, inclusiv cancer.

Arsenul a fost depistat în apa potabilă încă din urmă cu doi ani. De atunci, localnicii consumă apă doar din fântânile proprii, dar nici acestea nu sunt o sursă sigură, potrivit România TV.

"Această contaminare ar fi cauzată de pânza freatică şi de rocile din pânza freatică (...) Consumul în timp poate duce la căderea părului, chiar şi până la cancer (...) S-a informat populaţia să nu consume apa decât în scop menajer", a declarat primarul din Ardusat, Ciprian Rus.

Localnicii au fost informați în legătură cu riscurile la care se expun consumând apa contaminată, însă unii folosesc apa de la robinete.

Anul viitor va fi dat în folosinţă noul sistem de aducţiune de apă care va fi dotat cu o staţie de epurare, eliminând astfel riscul îmbollnăvirii locuitorilor din Ardusat.

Purtătorul de cuvânt al DSP Maramureş, Călin Man a precizat că "fiind depăşiri ale valorilor de arsen peste valorile considerate normale, este un punct de prevedere medical care atrage atenţia asupra întreruperii consumului de apă din acea zonă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel