Maramureş: Primul gospodar care a ieşit la arat, sărbătorit în satul Hoteni

Festivalul Naţional de obiceiuri agrare 'Tânjaua de pe Mara' va fi organizat anul acesta în satul Hoteni, fiind sărbătorit primul gospodar al satului care a ieşit cu plugul la arat în această primăvară, informează, vineri, pe pagina sa de Facebook, Consiliul Judeţean Maramureş.

Conform aceleiaşi surse, sărbătoarea agrară a începutului de primavară care se desfăşoară anual în a doua duminica a lunii mai este unul dintre cele mai vechi obiceiuri din Maramureş, conservate până în prezent, în a cărui structură se împletesc mai multe elemente de ritualuri agrare . 'Tânjaua este un obicei agrar străvechi ce îl are în centrul atenţiei pe cel dintâi gospodar ieşit la arat.

Sărbătoritul este petrecut cu un alai de feciori care poartă 'tânjele' împodobite. Localnicii şi turiştii prezenţi la această sărbătoare sunt încântaţi de costumele tradiţionale specifice zonei, de horile cântate de feciori şi dansurile tinerilor participanţi la sărbătoarea Tânjelei' se precizează în comunicat. Programele artistice care se desfăşoară pe tot parcursul zilei, mâncărurile tradiţionale şi locul deosebit, reuşesc să adune anual mii de oameni, atât din Maramureş şi restul ţării, cât şi de peste hotare.

Ritualul agrar se va desfăşura, duminică, 12 mai, cu începere de la ora 10, de la casa sărbătoritului - Hotea Vasile din Hoteni, iar programul festivalului, la scena amplasată în aer liber, pe Valea Dărasca, va debuta la 12.30. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Maramureş, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale 'Liviu Borlan' Maramureş şi Primăria oraşului Ocna Şugatag. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel