Maramureş: Aproximativ 30 de localităţi urbane şi rurale afectate de precipitaţiile căzute în ultimele zile

Aproximativ 30 de localităţi urbane şi rurale au fost afectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase produse în ultimele trei zile, informează un raport public al Prefecturii Maramureş postat, miercuri, pe pagina de Facebook a instituţiei.

Conform sursei citate, fenomenele meteorologice periculoase şi precipitaţiile torenţiale au contribuit la formarea de torenţi pe versanţi, respectiv la creşterea nivelurilor şi debitelor văilor şi pâraielor. Au fost depăşite pragurile de precipitaţii la mai multe staţii hidrometrice (Moisei, Cavnic, Baia Sprie, acumularea Strâmtori Firiza), respectiv mai multe râuri au atins cota de atenţie (Vişeu, Firiza, Cavnic, Iza, Lăpuş). Văile şi pâraiele de pe raza a 11 unităţi administrativ-teritoriale, respectiv 26 de localităţi (Baia Sprie, Cerneşti, Baia Mare, Şişeşti, Ulmeni, Strâmtura, Bogdan Vodă, Rozavlea, Dragomireşti, Bârsana şi Poienile de Sub Munte) s-au revărsat şi au afectat curţi şi anexe gospodăreşti, infrastructura rutieră, terenuri arabile, dar şi apărări de maluri, scrie AGERPRES.

'Pompierii militari din Vişeu de Sus şi Bogdan Vodă au intervenit cu autospecialele din dotare şi cu motopompe pentru evacuarea apelor din subsoluri şi curţi din şase gospodarii inundate în localităţile Strâmtura, Vişeu de Sus şi Vişeu de Jos. Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă au acţionat pentru deblocarea căilor de acces inundate, curăţarea drumurilor de aluviunile transportate de şuvoaiele de apă. Angajaţii de la drumuri judeţene au decolmatat şanţurile şi rigolele de pe mai multe tronsoane. Echipaje de poliţie au asigurat fluidizarea traficului rutier în zonele inundate şi au sprijinit intervenţia echipelor pentru eliminarea efectelor negative produse de inundaţii ', a spus preşedintele CJSU, prefectul Vasile Moldovan, conform postării.

Aceeaşi sursă mai precizează că scurgerile de pe versanţii muntoşi şi apele revărsate ale văilor şi pâraielor au inundat trei subsoluri, 26 de anexe gospodăreşti, 112,5 de hectare de teren arabil, 5 hectare de păşuni şi fâneţe. Şuvoaiele de apă au transportat aluviuni, material lemnos, pietriş care au colmatat cinci fântâni şi au afectat 0,3 kilometri de drum judeţean, 10,7 kilometri de drumuri comunale, 55,7 kilometri de străzi şi uliţe, 6,52 kilometri de drumuri agricole, 2 kilometri de drumuri forestiere. De asemenea, ape au colmatat şi distrus un podeţ, o punte pietonală şi au afectat cinci poduri şi 15 podeţe. Creşterea debitelor şi nivelurilor cursurilor de apă au produs eroziuni de mal pe o suprafaţă de 20 kilometri, respectiv au afectat 0,5 kilometri de apărare de mal. Situaţia centralizată a pagubelor produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase a fost transmisă la nivel central. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel