Manuel Valls, premierul francez: Dacă evreii pleacă, Franța nu va mai fi Franța

Atacul terorist asupra unui magazin kosher din Paris a intensificat temerile că ofensiva extremiștilor islamiști va determina un număr mare de evrei să fugă din Europa. Premierul francez Manuel Valls spune că o plecare în masă a evreilor francezi ar pune în pericol însăși spiritul Republicii.

"Alegerea de a recunoaște evreii ca cetățeni deplini a fost făcută  de Revoluția Franceză în 1789 ", a spus Valls. "Pentru a înțelege esența Republicii, trebuie să înțelegi rolul central jucat de emanciparea evreilor. Este un principiu fondator", a declarat premierul francez într-un interviu foarte anticipativ, acordat jurnalistului american Jeffrey Goldberg (The Altantic), înainte de atacul terorist din Paris.

Comentariile lui Valls sunt importante mai ales în lumina apelului făcut de premierul israelian Benjamin Netanyahu după atacul din Paris, care i-a îndemnat pe evreii din Europa să se întoarcă în Israel, singurul lor "cămin".

Valls, fiul a doi imigranți spanioli, descrie astfel amenințarea reprezentată de un exod al evreilor: "Dacă 100.000 de francezi de origine spaionlă ar fi să plece, nu aș spune niciodată că Franța nu va mai fi Franța. Dar dacă 100.000 de evrei ar pleca, Franța nu va mai fi Franța. Republica franceză va fi considerată un eșec".

Apelul lui Netanyahu către evreii din Franța: Veniți acasă!

Socialistul Manuel Valls este poate cel mai apreciat lider politic francez de către comunitatea evreiască, pentru că fără eufemisme despre vulnerabilitatea evreilor și anti-semitismul crescând.

"Există un nou anti-semitism în Franța. Avem și vechiul anti-semitism, și, în mod evident, nu-l neglijez, care provine de la extrema dreaptă, dar mai există un nou anti-semitism, care decurge din vecinătăți dificile, din imigranții veniți din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, care au transformat ura cu privire la Gaza în ceva foarte periculos. Israel și Palestina sunt doar pretexte. Ceva mult mai profund se petrece", a arătat Valls.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel