Manifestaţii masive astăzi. Incidente cu poliţia

Zeci de mii de persoane s-au adunat la Madrid şi Barcelona cu prilejul Zilei internaţionale a femeii pentru a protesta în semn de susţinere a drepturilor femeilor, relatează AFP.

În capitala spaniolă, cu chipul fardat cu violet, culoarea feminismului, Clara Lopez purta o pancartă cu mesajul "eu aleg cum mă îmbrac şi cu cine mă dezbrac", o referire la riscul de a fi agresată.

"La 29 de ani, mă mobilizez pentru a obţine ce lipseşte pentru a ajunge la egalitate" şi "în special mai multe femei în posturi de răspundere", afirmă tânăra care lucrează într-un spital.

La Barcelona, bulevardul Gran Via a fost colorat în violet şi femei de toate vârstele, însoţite de numeroşi bărbaţi, defilau în spatele unei pancarte care proclama: "Dacă ne oprim, lumea se opreşte".

"Câte femei ocupă funcţii înalte? Foarte puţine. Iar asta nu se întâmplă pentru că nu sunt bine formate, ci pentru că egalitatea încă nu există", a spus o altă manifestantă, Maria Nunez, pensionară în vârstă de 70 de ani.

"Trăim situaţii care ne arată că nu există egalitate"

"În fiecare zi trăim în situaţii care ne arată că nu există egalitate", acuză la rândul ei Judit Tremosa, de 20 de ani. "Reflecţii ale profesorilor, ale colegilor. Există multe micro-machisme foarte ancorate în societate", a adăugat ea.

După o primă grevă organizată anul trecut pentru drepturile femeilor, Spania s-a mobilizat din nou masiv vineri, cu prilejul zilei de 8 martie. Potrivit sindicatului UGT, greva de cel puţin două ore pentru egalitatea bărbaţi-femei a fost respectată de şase milioane de persoane din întreaga ţară.

La Istanbul, poliţia turcă a tras vineri cu gaze lacrimogene asupra miilor de femei adunate în centrul Istanbulului pentru Ziua internaţională a femeilor, în pofida unei interdicţii de a protesta.

Poliţia le-a respins pe manifestante la intrarea pe bulevardul Istiqlal, principala arteră pietonală şi comercială din Istanbul, potrivit unui ziarist al AFP

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel