Manifestaţie test pentru separatiştii catalani

La doi ani după tentativa de secesiune din 2017, separatiştii catalani îşi vor măsura forţele miercuri în cursul unei manifestaţii la Barcelona, în timp ce verdictul contra liderilor lor este aşteptat în octombrie, comentează AFP.

Din 2012, separatiştii organizează uriaşe manifestaţii pe 11 septembrie, ziua 'Diada', sărbătoarea Cataloniei care comemorează căderea Barcelonei în 1714 în faţa trupelor regelui Felipe al V-lea în Războiul de Succesiune al Spaniei. Cu sloganul 'Obiectiv independenţă', această manifestaţie, care a adunat peste un milion de persoane în ultimii ani, va începe la orele 17.14, referitor la anul 1714, în Piaţa Spaniei din Barcelona.

Aceasta are loc cu câteva săptămâni înainte de anunţul aşteptat în octombrie al verdictului contra celor 12 lideri separatişti judecaţi de Curtea Supremă a Spaniei din februarie până în iunie. În închisoare unii de aproape de doi ani, ei riscă grele pedepse cu închisoarea, până la 25 de ani în cazul fostului vicepreşedinte regional Oriol Junqueras.

'În contextul în care sentinţa (Curţii Supreme) se apropie, este important să se vadă că ne mobilizăm în număr mare', a declarat pentru AFP Elisenda Paluzie, preşedinta puternicei asociaţii separatiste ANC care organizează această manifestaţie. La doi ani însă după referendumul interzis de la 1 octombrie 2017, marcat de violenţe poliţieneşti, şi zadarnica declaraţie de independenţă de la 27 octombrie, cea mai gravă criză politică pe care a cunoscut-o Spania în ultimii 40 de ani, unitatea nu mai este de actualitate în tabăra separatistă. În 2017, toate partidele separatiste au făcut front comun. În prezent, cele două principale formaţiuni separatiste, în continuare aliate în fruntea acestei bogate regiuni din nord-estul Spaniei, sunt profund divizate.

Junts per Catalunya (Împreună pentru Catalonia, JxC), partid al fostului lider Carles Puigdemont care a fugit în Belgia în 2017, se pronunţă pentru 'confruntarea' cu Madridul, în timp ce Esquerra Republicana de Catalunya (Stânga Republicană, ERC) a lui Oriol Junqueras are o abordare mai moderată şi favorabilă dialogului cu puterea centrală. Vicepreşedintele regional şi omul forte al ERC, Pere Aragonés, a lansat un apel la 'gestionarea sentinţei în mod responsabil'. 'Cu cât verdictul va fi mai dur, cu atât vor fi mai multe reacţii, dar şi necesitatea de a canaliza politic subiectul', a spus el marţi în faţa presei internaţionale. În acest context de diviziuni, ANC a subliniat obligaţia de 'a edifica o unitate strategică în vederea obţinerii independenţei. Prima etapă este să umplem străzile pe 11 septembrie'.

Semn al acestei dorinţe, organizatorii vor ca manifestanţii să formeze o mare stea pe străzile care duc spre Piaţa Spaniei ca un simbol al convergenţei diferitelor curente separatiste spre obiectivul comun al independenţei. Liderii secesionişti se tem de o scădere a mobilizării militanţilor dezorientaţi. Istoric în vârstă de 47 de ani, Quim Alvarado, care locuieşte la Figueras, nu vede pentru ce ar merge să participe la această manifestaţie. 'Suntem într-o situaţie de impas şi mi-e teamă că va dura mereu. Pentru mine, este clar că nici generaţia mea, nici următoarea nu vor cunoaşte independenţa', a declarat el pentru AFP. În schimb, militanţii cei mai radicalii au lansat apel de a se aduna mai repede în faţa Parlamentului catalan pentru a-l ocupa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel