Manifestație anti-NATO în Suedia. Protestatarii purtau drapele ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în conflict cu Erdogan

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Sute de persoane au protestat în capitala Suediei, fluturând bannere anti-NATO şi drapele ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), bestia neagră a Ankarei.

 

"Apartenenţa noastră la NATO ne-ar supune şantajului lui Erdogan", a declarat un fost deputat suedez Amineh Kakabaveh în cursul manifestaţiei.

Tomas Petterson, purtătorul de cuvânt al Alianţei împotriva NATO, prezent la manifestație, a declarat reporterilor că scopul noii legislaţii este de a face în aşa fel încât preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, "să permită Suediei aderarea la NATO".

Manifestaţia din centrul Stockholmului, intitulată "Nu NATO, fără legi Erdogan în Suedia!", a fost organizată de "Alianţa împotriva NATO" care include în special comitetul Rojava, un grup de sprijin pentru grupurile armate kurde din Siria.

Stoltenberg (NATO), nou apel către Erdogan să ridice vetoul privind aderarea Suediei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a solicitat Turciei să înceteze obiecțiile referitoare la Suedia, care 'și-a îndeplinit obligațiile', și să finalizeze cât mai curând posibil procesul de aderare al țării scandinave la Alianță, transmite AFP.

Jens Stoltenberg a descris întâlnirea de două ore cu președintele Recep Tayyip Erdogan, care a avut loc la Palatul Dolmabahce din Istanbul, drept o reuniune productivă. Aceasta a avut loc în contextul reînvestirii președintelui pentru un nou mandat de cinci ani la conducerea statului, cu o zi înainte.

De mai bine de un an, Turcia împiedică aderarea Suediei la Alianța Atlantică, acuzând-o de toleranță față de militanții kurzi găzduiți pe teritoriul său. Pentru Jens Stoltenberg, 'este timpul' ca această aderare să fie confirmată înainte de summitul Alianţei de la Vilnius din 11 şi 12 iulie.

În acest sens, Stoltenberg a anunţat crearea unui 'mecanism permanent' între NATO şi Turcia. Următoarea reuniune este programată pentru 'săptămâna 12 iunie', dar fără a preciza unde va avea loc. 'Aderarea Suediei la NATO va consolida securitatea sa, dar va face şi Turcia mai puternică', a zis Stoltenberg.

Turcia rămâne singurul stat dintre cele 31 țări membre ale NATO, alături de Ungaria, care nu a ratificat încă această extindere, după ce Finlanda a primit unda verde. Secretarul general al NATO, care a participat sâmbătă la ceremonia de învestire la Ankara a preşedintelui Erdogan, reales pe data de 28 mai, a mulţumit, de asemenea, Turciei pentru desfăşurarea de întăriri în Kosovo, unde se petrec revolte violente.

Ankara participă la KFOR, forţa multinaţională condusă de Alianţa Atlantică în Kosovo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel