Manifestație extremistă în Europa. Proiect pentru interzicerea organizațiilor

Circa 300 de militanţi neonazişti au manifestat sâmbătă la Stockholm în huiduielile contra-manifestanţilor şi ale unor oficiali care au cerut interzicerea acestei grupări, relatează AFP. 

În prezenţa forţelor de ordine echipate cu scuturi, militanţii Mişcării de Rezistenţă Nordică (NMR) s-au adunat la prânz într-o piaţă din capitala Suediei, în apropiere de Palatul Justiţiei. 

Pe margine, sute de opozanţi, ţinuţi la distanţă de un important dispozitiv de securitate, au încercat să acopere discursul oratorilor neonazişti scandând sloganuri sau lovind în barierele de fier. Printre aceştia s-a aflat şi ministrul culturii, Alice Bah Kuhnke, fiica unui gambian şi a unei suedeze. 

"Prezenţa mea este o rezistenţă', a declarat Alice Bah Kuhnke, venită împreună cu Hedi Fried, o scriitoare suedeză de origine română supravieţuitoare a lagărului de la Auschwitz, care organizează conferinţe despre Holocaust în şcolile din ţară scandinavă. 

Manifestanţii s-au disperat după-amiaza fără incidente majore, potrivit jurnaliştilor AFP prezenţi acolo. 

Premierul social-democrat Stefan Lofven s-a declarat hotărât să "interzică organizaţiile naziste". 

"Democraţia are întotdeauna dreptul de a se proteja împotriva forţelor gata să folosească violenţa pentru a distruge", a scris el pe contul său de Facebook. 

Fondată în 1997, MNR este considerată de revista anti-rasism Expo drept cea mai violentă organizaţie nazistă din Suedia, mulţi dintre militanţii săi fiind criminali de drept comun. Gruparea promovează o doctrină rasistă şi antisemită şi îşi propune să înlocuiască democraţiile nordice cu un "stat naţional-socialist". 

Pentru prima dată în istorie, gruparea va prezenta o listă cu 24 de candidaţi la alegerile legislative din 9 septembrie, fără nicio şansă de a obţine la nivel naţional cele 4% voturi necesare pentru a intra în parlament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel