S-au împlinit 160 de ani de la momentul 24 ianuarie 1859, data unirii Principatelor Române sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
În emisiunea lui Octavian Hoandră s-a discutat despre rolul lui Alexandru Ioan Cuza, domnitorul ales să conducă Țara Românească și Moldova, care promisese să părăsească tronul după 5 ani. Și-a încălcat jurământul și a depășit mandatul, fiind obligat să abdice în anul 1866.
Jurnalistul Val Vâlcu a spus, la Realitatea TV, că adevărata importanță a actului de la 1859 a fost votul. Alexandru Ioan Cuza a fost simbolul evenimentului, fiind ales de o generație întreagă.
"A fost folosit de propaganda comunistă ca să-l opună Regelui. Drama este că trece în plan secund adevărata miză a actului de la 1859 și anume votul. A fost o generație întreagă pe care o minamalizăm din care a făcut parte, de exemplu, și Kogălniceanu", a zis Val Vâlcu la Realitatea TV.
Prin manevra aceasta, a fost pus în umbră votul popular. Elitele au votat, iar mecanismul prin care s-a făcut Unirea din 1859 este cel al votului. O grupare importantă a societății a făcut această chestiune prin asociere. Punând accent pe un om și nu pe un grup de oameni se minimalizează importanța votului.
Istoricul Vlad Nistor a adăugat că Alexandru Ioan Cuza nu a fost altceva decât un biet simbol, "în niciun caz, nu a fost autorul Unirii".
Iar eroul Alexandru Ion Cuza avea un mandat de cinci ani, un mandat limitat pe care nu l-a respectat. Jurnalistul Val Vâlcu a subliniat că Unirea a fost posibilă datorită unei părți a elitelor, în niciun caz unui singur om.
Vezi și: Alegeri prezidențiale 2019. Astrologul Burculeț: SURPRIZA la care nimeni nu se va aștepta
Violeta Vijulie - Liviu Pleșoianu, scandal la Antena 3. Replici dure
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu