“Mănăstiri Rupestre din Basarabia” la Complexul Național Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgoviște

Curtea-Domneasca-Targoviste-3
Curtea-Domneasca-Targoviste-3

În perioada 28 iunie - 1 iulie 2011 Complexul Național Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgoviște găzduiește o expoziție fotografică cu titlul “Mănăstiri Rupestre din Basarabia”. Fotografiile semnate de Dan Bârcea, cineast și fotograf de origine română stabilit în Austria, au fost expuse până acum la București, Viena, Chișinău, Suceava și Craiova.

Expoziția este organizată de studenții basarabeni din Târgoviște și Institutul Frații Golescu pentru relații cu românii din străinatate, cu sprijinul Complexului Național Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgoviște. Vernisajul expoziției va avea loc marți, 28 iunie, ora 17.00, în cadrul Muzeului de Istorie din Târgoviște (strada Calea Domnească, nr. 187). Invitatul de onoare al vernisajului este avocatul Mihai Nicolae, directorul Institutului Frații Golescu.

Vizitatorii vor putea admira 30 de imagini ale unor mănăstiri rupestre din spațiul pruto-nistrean care au rămas active, menținând funcțiile sacerdotale încă vii. În perioada sovietică, aceste au avut mult de pătimit, dar au rămas mai departe contraforturi ale identității naționale asediate. Mănăstirile rupestre au jucat un rol semnificativ în istoria creştinismului de la miazăzi, constituind vreme îndelungată graniţa îndepărtată a Europei creştine. Începând din secolul al XIV-lea mănăstirile rupestre cunosc o renaştere sub influenţa Sfântului Grigorie Palama şi a teologiei isihaste, pe care scrierile sale o legitimează. De asemeneala vernisaj va fi proiectat filmul documentar ”Golgota Basarabiei”, dedicat și evenimentelor din 28 iunie 1940.

Evenimentul este organizat sub egida Platformei civice Acțiunea 2012, o coaliție de organizații care susțin unirea Republicii Moldova cu România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel