Mama tuturor bombelor. Rusia se laudă cu 'tatăl tuturor bombelor'

Explozie
Explozie

După ce SUA au lansat joi în Afganistan o bombă GBU-43/B, cea mai puternică armă convențională americană și supranumită 'mama tuturor bombelor', presa rusă a amintit vineri că Moscova are în arsenalul ei 'tatăl tuturor bombelor', un proiectil care conform ziariștilor ruși ar fi chiar de patru ori mai puternic decât cel american, transmite agenția EFE.

Deși informațiile despre bomba rusească sunt confidențiale, se știe că este vorba despre o bombă termobarică, cunoscută în Rusia sub numele de 'Bombă Aeriană cu Vid de Putere Crescută' (AVBPM, conform acronimului ei din limba rusă), după cum au relatat vineri Russia Today și Sputnik.

Potrivit acestor surse, bomba supranumită 'tatăl tuturor bombelor' a fost dezvoltată la începutul anilor 2000 și testată cu succes de armata rusă în anul 2007. Atunci proiectilul a fost lansat dintr-un bombardier strategic TU-160 și a ras complet un bloc de locuințe din poligonul unde s-a efectuat testul, cu o putere distructivă nemaivăzută până atunci la o bombă convențională (nenucleară).

Bomba rusească este mai ușoară decât GBU-43/B, însă puterea deflagrației pe care o produce echivalează cu cea a 44 de tone de TNT, de patru ori superioară celei americane, datorită folosirii ultimelor progrese din domeniul nanotehnologiei, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel