Urmărește emisiunea live


DOLIU: Regizoarea și scenarista Malvina Urșianu s-a stins din viață

Tristețe în lumea filmului din România.

Regizoarea și scenarista Malvina Urșianu, cunoscută pentru realizarea unor filme precum "Gioconda fără surâs" (1967),"Întoarcerea lui Voda Lăpușneanu" (1979), "Liniștea din adâncuri" (1982), "Pe malul stâng al Dunării albastre" (1983) sau  Ce lume veselă... (2003) s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani. 

Născută în comuna Gușoieni, județul Vâlcea, la data de 19 iunie 1927, Malvina Urșianu a fost victimă a regimului comunist în anul 1958, atunci când chiar a fost acuzată de sabotaj ideologic și anticomunism, arestată și închisă, iar timp de 8 ani a fost interzisă în cinematografie. 

A studiat Istoria Artelor la Institutul de muzeografie, paleografie și biblioteconomie de la Arhivele Statului și a urmat cursul experimental de cinematografie ţinut de regizorul, scenaristul și actorul Jean Georgescu.

A fost căsătorită cu scriitorul și publicistul Paul Anghel, decedat în 1995.

A realizat 10 filme, dintre care unul pentru televiziune, iar la toate a scris scenariile și le-a regizat.

Fără să fie absolventă a unei facultăţi de regie, Malvina Urşianu este un nume important în cinematografia românească. În anul 2006, Magda Mihăilescu i-a dedicat cartea numită "Aceste gioconde fără surâs".

În anul 2000, Malvina Urșianu a fost decorată în anul 2000 de președintele Emil Constantinescu cu Ordinul național Pentru Merit în grad de Cavaler „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii", iar trei ani mai târziu a primit premiul special al juriului la Premiile Uniunii Cineaștilor din România pentru filmul "Ce lume veselă" (2003).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel