MALALA YOUSAFZAI, PREMIULUI NOBEL pentru PACE pe 2014. Cine este pakistaneza

MALALA YOUSAFZAI a devenit, la 17 ani, cel mai tânăr laureat al PREMIULUI NOBEL pentru PACE. Anul trecut, MALALA YOUSAFZAI a obţinut și  premiu Saharov al Parlamentului European.

MALALA YOUSAFZAI. În urmă cu doi ani, la  9 octombrie, 2012, MALALA YOUSAFZAI, o adolescentă de 15 ani din Pakistan, a fost împuşcată de talibani în cap, în autobuzul cu care se întorcea de la şcoală, din cauză că a îndrăznit  să susţină că şi fetele au dreptul la educaţie.

MALALA YOUSAFZAI. În acest moment,  tânăra locuieşte în Marea Britanie, fiind încă o țintă pentru talibanii din Pachistan. MALALA YOUSAFZAI a fost și anul trecut printre favoriții la câștigarea NOBEL-ului pentru PACE.

MALALA YOUSAFZAI. „Oricine face campanie împotriva religiei noastre şi critică Islamul, aşa cum face ea cu ideologia ei seculară, este duşmanul nostru. Şi o vom ataca iar şi iar", a ameninţat Shahidullah Shahid, purtătorul de cuvânt al Mişcării Talibanilor Pakistanezi.

MALALA YOUSAFZAI. Într-un interviu pentru CNN de anul trecut, întrebată ce ar face dacă ar avea în faţă un taliban care vrea să o ucidă, fata a răspuns într-un mod emoţionant: "Am început să mă gândesc la asta şi obişnuiam să cred că talibanul va veni pur şi simplu şi mă va ucide. Dar apoi am spus: "Dacă vine, ce o să faci, Malala?" şi mi-am răspuns: "Malala, ia un pantof şi loveşte-l!". Apoi am spus: "Dacă loveşti un taliban cu pantoful, nu este nicio diferenţă între tine şi el. Nu trebuie să îi tratezi pe ceilalţi cu cruzime şi trebuie să te lupţi cu ei prin pace şi prin dialog şi prin educaţie".I-aş spune cât este de importantă educaţia şi că lupt inclusiv pentru dreptul la educaţie al copiilor lui. Şi i-aş mai spune: „Asta este tot ce vreau să îţi zic. Acum fă ce vrei!"", a spus plină de curaj adolescenta anul trecut.

MALALA YOUSAFZAI. Tânăra laureată a PREMIULUI NOBEL pentru PACE  a început să scrie pe blog, sub pseudonim, despre viaţa sub regimul taliban pe când avea doar 11 ani. A devenit ulterior un apărător înfocat al dreptului la educaţie al fetelor pakistaneze, ceea ce i-a atras furia extremiştilor.

MALALA YOUSAFZAI. La nouă luni după atac, în luna iulie, Malala a vorbit la adunarea ONU, unde a spus: „Au crezut că ne vor reduce la tăcere, dar s-au înşelat. Din acea tăcere s-au ridicat mii de voci". La începutul anului 2013, 250.000 de oameni semnaseră o petiţie prin care cereau nominalizarea ei la Premiul Nobel pentru Pace.

"Multe persoane merită Premiul Nobel pentru Pace. Cred că pot face mai multe. În opinia mea, încă nu am făcut suficiente lucruri pentru a câştiga Premiul Nobel pentru Pace", declara anul trecut MALALA YOUSAFZAI  pentru postul de radio pakistanez City89 FM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel