Maia Sandu, vizită la București. Iohannis: România a fost, este şi va fi cel mai constant şi dedicat susţinător al Republicii Moldova

Andrei Itu / 02 iul 2019 / 09:26 Salveaza PDF Comentarii
Klaus Iohannis
Descriere foto: Klaus Iohannis

România a fost, este şi va fi cel mai constant şi dedicat susţinător al Republicii Moldova, a declarat marţi preşedintele Klaus Iohannis. 

'Este foarte important şi simbolic faptul că această primă vizită are loc la Bucureşti. (...) România a susţinut transferul paşnic de putere care a avut loc la Chişinău pe 14 iunie şi care a pus capăt situaţiei de criză politică', a afirmat Iohannis, care a susţinut o declaraţie de presă comună cu premierul moldovean. Şeful statului a arătat că România este dispusă să ofere 'asistenţă dedicată consolidării instituţiilor din Republica Moldova'. În acest sens, a punctat el, va fi creat un grup de experţi. Iohannis a mai subliniat că România va susţine, la nivel european, 'deblocarea asistenţei financiare pentru Republica Moldova'. Cei doi oficiali au discutat şi despre proiectele strategice de interconectare energetică.

'Abordarea noastră în derularea proiectelor bilaterale va fi centrată pe nevoia asigurării prosperităţii cetăţenilor Republicii Moldova şi apropierii Chişinăului de Uniunea Europeană. Eu cred cu tărie că Uniunea Europeană - în conformitate cu angajamentele asumate faţă de Republica Moldova, prin Parteneriatul Estic, prin strategia globală a Uniunii Europene - trebuie să se ridice la nivelul cetăţenilor din Republica Moldova, care în majoritate şi-au exprimat sprijinul pentru agenda europeană, după cum s-a confirmat şi la alegerile parlamentare din 2019', a spus Iohannis. În chestiunea conflictului din regiunea transnistreană, şeful statului a vorbit despre 'respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional'

De asemenea, premierul Republicii Moldova va avea o întrevedere, la Palatul Victoria, cu premierul Viorica Dăncilă, ce va fi urmată de declaraţii comune de presă, a anunţat Biroul de presă al Guvernului. Totodată, prim-ministrul Viorica Dăncilă va oferi un dejun de lucru în onoarea prim-ministrului Maia Sandu.


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24