Maia Sandu spune că unirea Republicii Moldova cu România nu e realizabilă dacă 50%+1 din populație își dorește acest lucru / VIDEO

Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate într-o reuniune de urgenţă pe tema gazelor / Sursă foto: Facebook Maia Sandu
Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate într-o reuniune de urgenţă pe tema gazelor / Sursă foto: Facebook Maia Sandu

Președintele Republicii Moldova spune că e nevoie de o „majoritate suficientă“ pentru a se realiza unirea dintre România și Republica Moldova.

Pentru ca Unirea cu România să aibă loc, nu este suficient ca 50%+1 din oameni să-și dorească acest lucru și este necesară o majoritate covârșitoare. Declarația a fost făcută de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV. Sandu a dat de înțeles că nu pledează pentru unirea firească cu România, ci mai degrabă optează pentru apropierea de România în cadrul Uniunii Europene.

Întrebată cum vede creșterea curentului unionist din Republica Moldova, în condițiile în care cel mai recent sondaj a arătat că aproximativ 44% dintre moldoveni și-au dori unirea cu România, Maia Sandu a declarat:

„Știm că există un număr mare de oameni care sprijină ideea Unirii. În același timp, există și altă parte din societate, care este speriată de ideea Unirii. Or, un asemenea proiect major se poate face doar cu susținere majoritară suficientă. Vom urmări sondajele, să vedem cum se întâmplă lucrurile. Între timp, noi construim relații cu România. Dincolo de discursuri, noi construim poduri, proiecte care să ne unească pe domeniul energetic, cultural, educațional”, a declarat Maia Sandu. 

Maia Sandu își dorește mai degrabă o integrare în Uniunea Europeană

Întrebată dacă este suficient ca 50% + 1 să-și dorească unirea, Maia Sandu a declarat că „mai mult, întrucât un asemenea proiect trebuie să fie susținut de o majoritate covârșitoare a cetățenilor”. 

Mai mult, Maia Sandu a dat de înțeles că nu militează pentru o unire firească cu România, ci doar de apropiere în cadrul Uniunii Europene. 

„România ne așteaptă în Uniunea Europeană”, a conchis Maia Sandu, potrivit Libertv.md.

Sorin Cîmpeanu a semnat acordul cu Republica Moldova privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice

Miniștrii educației din România și Republica Moldova, Sorin Mihai Cîmpeanu și Anatolie Topală, au semnat, pe 23 noiembrie, la Palatul Victoria, Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor științifice, informează Ministerul Educaţiei.

Evenimentul a avut loc în contextul vizitei de stat pe care Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, o efectuează în România și marchează o etapă importantă în facilitarea mobilității academice și profesionale între cele două state, la 11 ani distanță de intrarea în vigoare a ultimei revizuiri a Acordului inițial semnat în anul 1998.

Acordul face parte din setul de angajamente asumate de cele doua guverne în foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare între România și Republica Moldova, semnată astăzi la București. Documentul îndeplinește condiția obligatorie încheierii oricărui acord între un stat membru al Uniunii Europene și un stat non-UE, fiind conform cu dreptul Uniunii Europene (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel