Rep. Moldova, doliu național, în memoria victimelor din Ucraina. Maia Sandu: Suntem șocați de masacrul din Bucea

Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ

Maia Sandu a lansat un mesaj despre „masacrul” de la Bucea, în apropierea Kievului, declarând doliu național în ziua de 4 aprilie 2022.

„Suntem șocați, alături de o lume întreagă, de masacrul din orașul Bucea de lângă Kiev. Moldova condamnă cu fermitate aceste crime împotriva umanității, la fel cum condamnă acest război ilegal și neprovocat, declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Vom declara pentru mâine, 4 aprilie 2022, zi de doliu național în memoria tuturor vieților nevinovate pierdute, în ultimele 39 de zile, în Ucraina”, a transmis președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pe Facebook, duminică după-amiaza.

Americanii sprijină Republica Moldova cu 50 milioane dolari

Statele Unite vor oferi Republicii Moldova 50 de milioane de dolari pentru a o ajuta să facă faţă impactului războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, a anunţat duminică ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, în timpul unei vizite la Chişinău, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Ea a spus că banii vor sprijini managementul frontierei, prin programe, instrucţie şi echipamente, eforturile de combatere a traficului de fiinţe umane, îmbunătăţirea eficienţei şi transparenţei în domeniul justiţiei şi combaterea corupţiei şi criminalităţii cibernetice.

Noua sumă se adaugă la cele 30 de milioane de dolari anunţate de SUA luna trecută pentru a sprijini eforturile de îngrijire a refugiaţilor în Republica Moldova în următoarele şase luni.

Aproape 400.000 de refugiaţi au plecat deja din Ucraina prin Republica Moldova, aproximativ un sfert dintre ei rămânând în această ţară, conform ONU.

Macron și Scholz, reacție după masacru

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz au cerut duminică să se facă lumină în legătură cu crimele comise de armata rusă în oraşul ucrainean Bucea, în apropiere de Kiev, şi ca vinovaţii să fie traşi la răspundere, relatează AFP. Macron a denunţat imaginile "insuportabile" venite de la Bucea, oraş unde au fost descoperite numeroase cadavre după retragerea trupelor ruse, şi a afirmat că "autorităţile ruse vor trebui să dea socoteală pentru aceste crime".

"Imaginile care ne parvin de la Bucea, oraş eliberat în apropiere de Kiev, sunt insuportabile", a scris şeful statului francez pe Twitter, denunţând uciderea "cu laşitate" a sute de civili pe stradă.

La rândul său, într-o declaraţie scurtă transmisă de serviciul său de presă, Scholz a cerut să se facă lumină în legătură cu "crimele comise de armata rusă" la Bucea.

"Autorii acestor crime şi cei care le-au comandat trebuie traşi la răspundere", a adăugat el, cerând în special ca organizaţiile internaţionale să aibă acces în regiune "pentru a documenta aceste atrocităţi".

Cadavrele a 57 de persoane au fost descoperite într-o groapă comună la Bucea, unde numeroase trupuri neînsufleţite fuseseră deja găsite sâmbătă pe străzi, a declarat duminică şeful echipelor locale de intervenţie, arătând locul unei echipe de jurnalişti ai AFP.

Scholz a denunţat "imaginile teribile şi oribile" de la Bucea: "Străzi pline de cadavre. Trupuri neînsufleţite îngropate sumar. Printre victime se numără femei, copii şi persoane în vârstă".

Şi miniştrii de externe ai celor două ţări au condamnat anterior cu fermitate actele comise de armata rusă asupra civililor în mai multe oraşe din Ucraina, inclusiv la Bucea, spunând că, dacă vor fi confirmate, ele reprezintă "crime de război", iar cei vinovaţi vor trebui traşi la răspundere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel