Urmărește emisiunea live


Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate după întreruperi masive de curent în Republica Moldova

Sondaj: Peste jumătate dintre moldoveni vor în UE; în NATO nu ar vrea nici măcar un sfert dintre cei chestionați. Maia Sandu și PAS – pe primul loc la intenția de vot / Sursa foto Agerpres
Sondaj: Peste jumătate dintre moldoveni vor în UE; în NATO nu ar vrea nici măcar un sfert dintre cei chestionați. Maia Sandu și PAS – pe primul loc la intenția de vot / Sursa foto Agerpres

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat joi Consiliul Suprem de Securitate (CSS) după pană de curent masivă care a lovit cu o zi în urma republica în urma unor noi bombardamente puternice ruse asupra infrastructurii energetice din Ucraina, şefa statului cerând un nivel sporit de alertă în sectorul energetic, relatează EFE şi Deschide.md.

Membrii CSS au analizat planurile de urgenţă de pus în aplicare de către autorităţi pentru a asigura continuitatea alimentării cu energie electrică şi gaze a cetăţenilor, economiei şi instituţiilor din întreaga ţară, potrivit Replica.md.

Consiliul a recomandat guvernului să-şi actualizeze planul de reducere a vulnerabilităţilor tehnice în ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică şi termică şi să mobilizeze toate capacităţile de generare a energiei. În plus, Maia Sandu a solicitat tuturor instituţiilor să crească gradul de alertă în identificarea şi soluţionarea promptă a incidentelor din sectorul energetic, astfel încât cetăţenii şi întreprinderile să se simtă în siguranţă.

Cu o zi în urmă, Republica Moldova a fost afectată de pene masive de curent, inclusiv în capitala Chişinău, în urma atacurilor ruseşti asupra sistemului energetic ucrainean, la care este conectată.

Este a doua oară când Republica Moldova rămâne fără electricitate din 15 noiembrie, când Rusia a efectuat cel mai intens atac asupra reţelei ucrainene de la începutul campaniei sale militare în februarie. Agora.md aminteşte că, la 15 noiembrie, una din liniile Isaccea - Vulcăneşti s-a deconectat în mod automat în urma bombardamentelor ruseşti, iar mai multe regiuni ale republicii au rămas fără curent electric.

Tot joi, Poliţia de frontieră moldoveană a comunicat că 13 puncte de trecere a frontierei cu Ucraina au activitatea suspendată din cauza lipsei de energie electrică pe partea ucraineană sau a unor defecţiuni tehnice în bazele de date ale autorităţilor de frontieră şi vamale ucrainene.

În Republica Moldova a fost restabilită aproape complet alimentarea cu electricitate, deşi aproximativ 2.000 de consumatori nu aveau încă electricitate la prânz, potrivit distribuitorului Premier Energy. Maia Sandu a subliniat miercuri pe contul său de Facebook că 'nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă în întuneric şi frig şi ucide intenţionat' oameni nevinovaţi.

Prin urmare, a spus ea, 'oricât de dificil ar fi', singura cale de urmat pentru Republica Moldova este 'spre lumea liberă'. Ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, l-a convocat de urgenţă pe ambasadorul rus, Oleg Vasneţov, pentru a-i transmite protestul ferm al Republicii Moldova faţă de bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii civile ucrainene. 

Vezi și - Pene de curent în toată Ucraina în urma bombardamentelor rusești. 3 centrale nucleare au fost deconectate

Operatorul reţelei de distribuţie a energiei electrice din Ucraina, Ukrenergo, a anunţat miercuri întreruperi ale furnizării energiei electrice în toată ţara, pentru a evita accidentele majore în reţea în urma noului atac rusesc cu rachete asupra infrastructurii energetice ucrainene, care a impus şi deconectarea a trei centrale nucleare, relatează agenţiile EFE, Reuters şi AFP. 

Atacul cu rachete continuă, dar deja există un impact asupra instalaţiilor infrastructurii energetice. Sunt întreruperi de curent în regim de urgenţă în toate regiunile, a menţionat Ukrenergo într-un mesaj pe Facebook.

Operatorul ucrainean subliniază că este vorba despre o măsură necesară pentru protejarea reţelei electrice de alte accidente tehnologice şi menţinerea sistemului în stare de funcţionare. De îndată ce alarma antiaeriană va înceta, echipele de reparaţii vor intra în acţiune pentru restabilirea furnizării de energie, adaugă compania ucraineană. Aceasta atrage totuşi atenţia că, din cauza ploilor sau a căderilor de zăpadă în unele regiuni, reparaţiile s-ar putea prelungi.

Ukrenergo aminteşte populaţiei că, în caz de sistare îndelungată a furnizării energiei sunt activate punctele de stabilitate, adică adăposturi pentru populaţie echipate cu toate serviciile de bază, respectiv apă, electricitate, încălzire, truse de prim ajutor, conexiune pentru telefoanele mobile şi internet.

La rândul său, operatorul ucrainean al centralelor nucleare, Energoatom, a anunţat deconectarea reactoarelor de la trei astfel de centrale, cele de la Pivdenukrainsk, Hmelniţki şi Rivne, ca măsură de protecţie de urgenţă. În prezent, acestea funcţionează în modul proiect, fără a genera energie către sistemul energetic naţional, precizează Energoatom. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel