MAI, mobilizare în caz de inundații. Pericol iminent în mai multe județe

Alexandru Ichim / 04 feb 2020 / 10:38 Salveaza PDF Comentarii

Efectivele MAI au fost mobilizate pentru intervenții rapide în situațiile de risc cauzate de fenomenele hidrologice periculoase în cele 11 județe vizate de Cod portocaliu și galben de posibile inundații.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare de Cod portocaliu valabilă până în data de 05.02.2020, ora 06:00, pentru unele bazine hidrografice din judeţele Bihor, Cluj și Alba. De asemenea, hidrologii au anunțat și un Cod galben, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice din județele Maramureș, Satu-Mare, Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Sălaj, Arad, Hunedoara, Timiș și Caraș-Severin, valabil până mâine la ora 12.00.

Posibile inundații. Angajații MAI, pregătiți să intervină 

 

În acest interval, hidrologii anunță că se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pârâie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale.

Angajații MAI au intervenit în cursul zilei de ieri, în localitățile afectate, pentru limitarea efectelor produse de inundații. Astfel, pompierii au acționat pentru îndepărtarea unor zăpoare formate pe pârâul Vale (județul Harghita), care a afectat două podețe și 2 curți, pe râul Rebra din Bistrița Năsăud, și respectiv pe râul Beliș (județul Cluj) unde au fost inundate 8 case, 2 anexe, 2 podețe și 10 ha (fâneață). De asemenea, au acționat în sprijinul populației pentru îndepărtarea apei din gospodării (locuințe, beciuri) în zonele inundate.

Totodată, salvatorii ISU au intervenit pentru degajarea copacilor căzuți pe carosabil în județele Olt și Teleorman și în municipiul Alexandria pentru degajarea elementelor de construcție ale acoperișurilor smulse de vânt.

Porturi închise din cauza vremii

 

La această oră, în județul Constanța, din cauza vântului puternic au fost suspendate temporar manevrele în porturile Constanța de Sud și Midia.
Precizăm că, la nivelul județelor Hunedoara și Alba au fost activate grupele operaționale ale Inspectoratelor pentru Situații de Urgență pentru a monitoriza permanent situațiile din teren, până la această oră nefiind înregistrate situații de risc.

În județul Bistrița-Năsăud circulația rutieră a fost temporar îngreunată pe DJ 172 deoarece râul Zagra a ieșit din matcă și a inundat partea carosabilă.

 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23