Maghiarii au inaugurat memorialul Trianon în Los Angeles. Sculptorul, originar din Târgu Mureș

Un bărbat din Italia a vrut să se vaccineze în braţul în care avea o proteză din silicon  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Un bărbat din Italia a vrut să se vaccineze în braţul în care avea o proteză din silicon / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Biserica Reformată Maghiară din Valea San Fernando a comemorat, prin inaugurarea unui memorial Trianon, dezmembrarea Imperiului austro-ungar acum mai bine de 100 de ani.

La comemorarea organizată de Biserica Reformată Maghiară din Valea San Fernando, a fost inaugurat memorialul Trianon, conceput de sculptorul Hunor Pál, originar din Târgu Mureş, şi au fost acordate distincţii de stat.

"Noi, maghiarii, oriunde ne-am afla în lume, suntem solidari", a declarat, duminică, în discursul său, Péter Szilágyi, însărcinat ministerial responsabil pentru politici naţionale în cadrul Cancelariei Prim-ministrului ungar, la inaugurarea memorialului Trianon, în Statele Unite ale Americii, la Los Angeles, California. Acesta a mai adăugat că trebuie să fim recunoscători generaţiilor dinaintea noastră, care au trăit o viaţă plină de încercări, că, şi după 101 ani de la Trianon, mai existăm.

Politicianul a subliniat că solidaritatea naţională nu s-ar putea realiza fără munca plină de sacrificii a comunităţilor care activează în diasporă. În discursul său, a mulţumit Bisericii Reformate Maghiare din Valea San Fernando pentru faptul că, “chiar şi într-un mediu străin, continuă să transmită limba noastră maghiară şi valorile culturale generaţiilor mai tinere”.

Potrivit lui Péter Szilágyi, perioada din timpul pandemiei de coronavirus a dovedit unitatea maghiarilor, pentru că “am reuşit să învingem pandemia ajutându-ne reciproc, cu contacte permanente, şi prin forţa cooperării”.

Politicianul a subliniat că, prin această solidaritate, maghiarii pot dăinui şi dincolo de ocean

“Legea mărturiei solidarităţii naţionale, care a intrat în vigoare la data de 4 iunie 2010, pe lângă amintirea tragediei naţionale, ne cheamă ca, din exemplele de solidaritate din secolul trecut şi luând putere din rezultatele renaşterii naţionale, să lucrăm la consolidarea solidarităţii naţionale”, a explicat Péter Szilágyi.

Acesta a subliniat, de asemenea, că, datorită dobândirii simplificate a cetăţeniei maghiare, intrată în vigoare în anul 2010, mulţi maghiari de peste graniţele Ungariei au putut depune jurământul pentru a deveni cetăţeni maghiari, notează Hirado.

Sâmbătă. statuia lui Mihai Viteazu din Sfântu Gheorghe a fost vopsită în culorile steagului Ungariei

Grupul statuar Mihai Viteazul din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, unde aproximativ 200 de persoane au sărbătorit vineri împlinirea a 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon care a consfinţit destrămarea Imperiului austro-ungar şi unirea Transilvaniei cu România, a fost profanat de persoane necunoscute.

Pe soclul statuii, acestea au scris cu vopsea de culoare albă TRIANON 1920 şi au desenat un steag roşu-alb-verde.

Cel care a semnalat incidentul, pe pagina sa de Facebook, a fost preşedintele Asociaţiei "Calea Neamului" din Braşov, Mihai Tîrnoveanu, care a organizat manifestarea de vineri.

"Soclul Statuii Voievodului Mihai Viteazu din Sfântu-Gheorghe profanat, vopsit cu steagul Ungariei. Probabil au lucrat noaptea, pe furiş, după manifestarea solemnă a românilor din centrul oraşului...asta e replica lor provocatoare! Solicităm organelor de anchetă să-i găsească pe făptaşi şi Primăriei să înlăture grabnic urmele jalnice ale profanarii" , a scris Mihai Tîrnoveanu (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI   -  Patru adolescenţi, cercetaţi pentru vandalizarea grupului statuar Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel