MAE anunță gestul SUA care va înfuria Rusia

SUA au testat miercuri cu succes un interceptor de tip SM3 Block I B, care va fi instalat și la Baza Deveselu. MAE salută desfășurarea primului test care implică elemente ale sistemului de apărare antirachetă, care vine într-un moment tensionat în relațiile NATO - Rusia.

Conform unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, MAE salută desfăşurarea cu succes, la 21 mai 2014, a primului test care implică elemente ale sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore. Realizat de Agenţia de Apărare Antirachetă şi Marina SUA, testul - efectuat cu un interceptor de tip SM3 Block I B, care va fi instalat si la Baza Deveselu - confirmă funcţionalitatea sistemului Aegis Ashore, precum şi derularea în parametri optimi a Abordării Adaptive în Etape privind Apărarea împotriva Rachetelor Balistice în Europa (European Phased Adaptive Approach / EPAA).
 
Acest test reprezintă un reper important în dezvoltarea etapei a II-a a EPAA, care presupune operaţionalizarea facilităţii anti-rachetă din Baza Militară Deveselu la orizontul anului 2015. Ca parte aEPAA, Baza Deveselu va constitui contribuția României la arhitectura sistemului de apărare antirachetă dezvoltat.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steve Warren, a declarat, citat de The Guardian, că "testul este important pentru că este similar cu sistemul care va fi livrat României în vederea instalării sale la sfârșitul anului viitor".

Rusia a criticat vehement planurile SUA de a instala scutul antirachetă în țările din apropierea graniței sale. Rusia nu crede explicațiile NATO, care susține că sistemul este o capabilitate exclusiv defensivă care își propune să neutralizeze o eventuală amenințare iraniană.

Citește și: Rusia: După acordul cu Iran, nu mai este nevoie de scutul antirachetă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel