MAE: România, precizare privind abordarea CE despre negocierile de aderare

MAE
MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută reconfirmarea angajamentului pentru avansarea politicii de extindere prin publicarea de către Comisia Europeană a Pachetului privind Extinderea Uniunii Europene 2018.

'Ca promotor al politicii de extindere şi din postura de stat membru al UE care a parcurs, la rândul său, etapele aderării la UE, România împărtăşeşte abordarea Comisiei Europene privind rolul pozitiv al acestei politici, prin investiţia pe care o aduce la consolidarea păcii, securităţii, prosperităţii şi stabilităţii UE. Comunicarea Comisiei Europene constată că perspectiva europeană clară a statelor candidate şi potenţialilor candidaţi, reafirmată în mod constant de statele membre UE, inclusiv România, continuă să exercite un efect transformator şi să constituie o ancoră de stabilitate şi securitate în Europa de Sud-Est', se arată în comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe sprijină atenţia acordată de Comisia Europeană principiului care stă la baza politicii de extindere şi a cadrului convenit pentru acest proces, respectiv evaluarea individuală - pe baza meritelor proprii, cu respectarea criteriilor existente pentru avansarea parcursului european al statelor din regiune.

Este esenţială alinierea constantă şi progresivă a ţărilor candidate la politica externă a UE

'România susţine abordarea Comisiei Europene în sensul că negocierile de aderare nu sunt un scop în sine pentru statele candidate, ci sunt parte a unui proces amplu, complex, de modernizare şi reforme interne, asumate în mod activ de către toţi actorii politici interni în interesul propriilor cetăţeni', se precizează în comunicat. Ministerul Afacerilor Externe reiterează şi faptul că, în contextul actual, este esenţială alinierea constantă şi progresivă a ţărilor candidate la politica externă a UE, ca expresie a asumării valorilor şi principiilor Uniunii. MAE menţionează că va contribui la dezbaterile de la nivelul instituţiilor europene, pe marginea Comunicării Comisiei Europene şi a recomandărilor pe care aceasta le-a avansat, reiterând susţinerea fermă a României pentru politica 'uşilor deschise' a UE în favoarea tuturor statelor care au voinţa şi capacitatea de a îndeplini toate criteriile de aderare la UE, cu respectarea prevederilor Tratatului Uniunii Europene. Pachetul privind Extinderea Uniunii Europene 2018 a fost publicat marţi.

Nouă Comunicare

Noua Comunicare a CE vine în sprijinul liniilor strategice ale comunicării recente a Comisiei 'O perspectivă credibilă de aderare pentru Balcanii de Vest şi un angajament sporit al UE în regiune' (6 februarie). Pachetul Extindere 2018 cuprinde o comunicare generală, precum şi rapoarte individuale pentru fiecare dintre statele candidate şi potenţialii candidaţi. Pentru prima dată, Pachetul Extindere include şi setul de documente referitoare la programele individuale de reformă economică pentru statele candidate şi potenţial candidaţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel