Corlățean, replică pentru Christopher Smith, congressman-ul american care i-a scris lui Ponta

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, face o serie de precizări după ce congressman-ul american Christopher Smith și-a exprimat îngrijorarea față de modificarea legii electorale prin OUG 45/2014 într-o scrisoare transmisă premierului Victor Ponta.

Potrivit unui comunicat remis de MAE redacției, Titus Corlățean precizează că apreciază atenți acordată constant de americanul Cristopher Smith evoluțiilor democratice din România și "sprijinul acordat procesului electoral menit să conducă la alegerea unui nou preşedinte".

Ministrul de Externe precizează că Executivul este deschis dialogului cu Opoziția și că, "spre deosebire de guvernele precedente, Guvernul Ponta a redus semnificativ numărul ordonanţelor de urgenţă, oferind parlamentului rolul firesc în procesul de legiferare".

SCRISOARE CONGRESSMAN AMERICAN - VICTOR PONTA. Ce i-a scris CRISTOPHER SMITH PREMIERULUI ROMÂNIEI

"Necesitatea modificărilor din OUG 45 a fost determinată de experienţa alegerilor precedente, care au arătat că sunt necesare unele ajustări ale cadrului legal privind alegerile prezidenţiale din România. Pentru a asigura intrarea în vigoare la timp a noilor reglementări, înainte de începerea procesului electoral, guvernul a fost nevoit să facă uz de prerogativa sa constituţională de a emite Ordonanţe de Urgenţă. De altfel, nu este prima oară când cadrul legal electoral este modificat prin ordonanţă de urgenţă. Şi în anul 2006, guvernul de atunci a recurs la modalitatea ordonanţei de urgenţă pentru modificarea legislaţiei electorale. Este de menţionat că actuala Ordonanţă de Urgenţă a făcut deja obiectul unei sesizări la Curtea Constituţională, care a decis, în data de 16 septembrie 2014, că OUG 45 este constituţională în integralitatea sa", spune Corlățean.

MAE: OUG, adoptată înainte de startul campaniei

Ministrul de Externe ține să clarifice o nuanță, după ce Smith a reproșat Guvernului că schimbă regulile în timpul jocurlui. "În scrisoarea domniei sale, congressman-ul Christopher Smith vorbeşte despre "modificarea procedurilor pe durata unei campanii electorale", ceea ce nu corespunde adevărului, Ordonanţa fiind adoptată în data de 27 iunie 2014, iar campania electorală va începe în data de 2 octombrie 2014".

"Dorim să îl asigurăm pe congressman-ul Christopher Smith că atât Primul ministru Victor Ponta, cât şi solida majoritate parlamentară care sprijină actualul guvern îşi doresc ca, după viitoarele alegeri prezidenţiale, România să înceapă o nouă etapă de dezvoltare democratică, care să elimine actuala dihotomie putere-opoziţie şi care să ofere cadrul unei cât mai bune cooperări politice pentru asigurarea unei bune guvernări (...) Îl asigurăm pe congressman-ul Christopher Smith că România va fi, în continuare, un promotor al valorilor libertăţii şi un aliat strategic şi de încredere al SUA", mai spune Corlățean, potrivit comunicatului MAE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel