MAE, reacție privind evoluția frontierei dintre Osetia de Sud şi Georgia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) își exprimă, vineri, în cadrul unui comunicat, îngrijorarea față de recentele evoluții de la graniţa regiunii separatiste Osetia de Sud cu Georgia.

Evoluțiile la linia de delimitare administrativă

"MAE a luat notă cu îngrijorare de evoluţiile recente din apropierea liniei de delimitare administrativă a regiunii georgiene Tskhinvali/ Osetia de Sud, legate de instalarea unor noi obstacole asimilate unor așa-numite marcaje de „frontieră". Aceste evoluții sunt în măsură să amplifice tensiunile, să afecteze populaţia locală, prin limitarea severă a libertății de mișcare, și să inducă potențiale noi provocări în teren. În ansamblu, ele confirmă accentuarea politicii de obstrucţionare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei"

MAE apreciază că, în special în contextul eforturilor politice de soluţionare a conflictelor cu care se confruntă Georgia și de menţinere a stabilităţii la nivel regional, este necesară evitarea unor astfel de acţiuni, cu potenţial destabilizator substanțial.

România va continua să susţină şi să promoveze soluţionarea pe cale paşnică a conflictelor din regiunile separatiste georgiene, în baza respectării normelor și principiilor de drept internaţional, cu precădere a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Georgiei, în graniţele sale recunoscute pe plan internaţional", se precizează în documentul citat.

Reacția Ministerului Afacerilor Externe survine după ce reprezentanți ai statului georgian susțin că potrivit unor rapoarte, marcajele instalate de trupele ruse au fost plasate cu cel puţin 300 de metri spre sud pe teritoriul Georgiei, extinzând astfel suprafaţa regiunii separatiste proruse Osetia de Sud.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel