MAE, mesaj pentru români după decizia luată de Turcia în plină criză medicală

Alertă cu bombă în FC Botoşani - Academica Clinceni / Foto Pexels
Alertă cu bombă în FC Botoşani - Academica Clinceni / Foto Pexels

Românii care călătoresc în Turcia trebuie să prezinte un test COVID-19 negativ valabil chiar de la îmbarcare, transmite Ministerul Afacerilor Externe, despre măsurile adoptate de turci pentru prevenirea extinderii pandemiei COVID-19.

MAE informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Turcia că, în conformitate cu datele transmise de autoritățile locale, persoanele care vor sosi începând cu 28 decembrie 2020, pe cale aeriană, iar de la data de 30 decembrie 2020, pe cale rutieră, feroviară și maritimă, vor trebui să prezinte, după caz, la îmbarcare sau la intrarea în Turcia, un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea în Republica Turcia.

Cei care intenționează să călătorească în Turcia pe cale aeriană și care nu vor fi în măsură să prezinte un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării în Republica Turcia, nu li se va permite îmbarcarea.

Persoanele care intenționează să călătorească pe cale rutieră, de asemenea, vor fi nevoite să prezinte autorităților vamale un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării în Republica Turcia. În situația în care călătorii nu sunt în măsură să prezinte rezultatul testului, conform solicitării adresate de către autorități, aceștia pot intra pe teritoriul Turciei, cu mențiunea că li se va aplica măsura carantinei, pe o perioadă de 10 zile, la adresa de cazare declarată (casă, hotel etc.), urmând ca în a 7-a zi respectivii să se poată deplasa pentru a efectua un test molecular (PCR) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, în conformitate cu prevederile legale. În cazul în care rezultatul testului efectuat este negativ, persoanele în cauză vor putea ieși din carantină.

Persoanele care vor intra în Republica Turcia pe cale rutieră și care nu vor prezenta un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Turciei și care nu dețin un loc de cazare (casă, hotel etc.) unde să poată efectua perioada de carantină prevăzută de lege, vor fi redirecționați, pentru efectuarea carantinei instituționalizate, timp de 10 zile, în funcție de locurile disponibile, în centre special amenajate, aparținând Direcțiilor de Sănătate din provincia de destinație. Ulterior, în a 7-a zi de carantină, persoanele carantinate se pot deplasa pentru a efectua un test molecular (PCR) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, în conformitate cu prevederile legale. În măsura în care rezultatul testului efectuat este negativ, persoanele în cauză pot ieși din carantină.

Alte precizări

Persoanele care în ultimele 10 zile dinaintea sosirii în Turcia s-au aflat în Regatul Unit, Danemarca sau Africa de Sud, vor fi obligate să prezinte un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore de la data intrării în Republica Turcia, și vor avea obligația de a intra în carantină pentru o perioadă de 10 zile, la adresa de domiciliu declarată (casă, hotel etc.). Dacă respectivele persoane nu dețin un loc de cazare (casă, hotel etc.) unde să poată efectua perioada de carantină prevăzută de lege, vor fi redirecționate, pentru efectuarea carantinei instituționalizate, timp de 10 zile, în funcție de locurile disponibile, în centre special amenajate de către Direcțiile de Sănătate din provincia de destinație. Ulterior, în a 7-a zi de carantină, persoanele carantinate se pot deplasa pentru a efectua un test molecular (PCR) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, în conformitate cu prevederile legale. În măsura în care rezultatul testului efectuat este negativ, cetățenii în cauză pot ieși din carantină.

Persoanele care vor tranzita Republica Turcia vor fi nevoite să prezinte un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Turciei, numai în măsura în care țara de destinație finală va solicita acest lucru. Totodată, respectivele persoane vor avea obligația să nu părăsească zona destinată tranzitului pe durata prezenței pe teritoriul Turciei.

Transportatorii și șoferii de tir nu sunt exceptați de la regulile anterior menționate, aceștia având, la rândul lor, obligativitatea prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Turciei.

Singurele persoane exceptate de la măsura prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Turciei, sunt copiii minori, cu vârsta sub 6 ani.

Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ankara și ale Consulatelor Generale ale României din Istanbul și Izmir: +903124477920; +902123583541; +902123580516; +902123583537; +902324650579, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Turcia (+90.534.363.18.82), Consulatul General al României la Istanbul (+90.533.542.06.95) și Consulatul General al României la Izmir (+90.530.415.00.77).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://ankara.mae.ro, http://istanbul.mae.ro, http://izmir.mae.ro și www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel