Macron vrea să găsească 'momentul potrivit' pentru a-i retrage Legiunea de Onoare lui Putin

Macron, anunţ oficial despre candidatura pentru un nou mandat de preşedinte al Franţei
Macron, anunţ oficial despre candidatura pentru un nou mandat de preşedinte al Franţei

Preşedintele francez Emmanuel Macron nu a exclus să retragă Legiunea de Onoare acordată de predecesorul său Jacques Chirac preşedintelui rus Vladimir Putin în 2006, explicând, totodată, că doreşte să aleagă 'momentul potrivit pentru a face asta', notează AFP.

Şeful statului francez i-a remis miercuri seară preşedintelui Volodimir Zelenski, în trecere prin Paris în a doua călătorie în afara Ucrainei de la începutul invaziei ruse, Marea Cruce a Legiunii de Onoare. Aceasta este cea mai înaltă distincţie pe care un preşedinte francez o poate decerna unui omolog.

Întrebat de presă la finalul unui summit european la Bruxelles, în cursul nopţii de joi spre vineri, Emmanuel Macron a explicat că această distincţie este 'un element de justiţie şi de recunoaştere din partea ţării noastre' în ceea ce îl priveşte pe preşedintele ucrainean.

Dar ceremonia informală de remitere a Legiunii de Onoare lui Volodimir Zelenski la Palatul Elysee, de unde Emmanuel Macron a postat un videoclip pe Twitter, a reanimat cererile ca Franţa să îi retragă această distincţie lui Vladimir Putin.

În 2006, Jacques Chirac i-a înmânat preşedintelui rus Marea Cruce a Legiunii de Onoare. Decizia stârnit imediat polemică. Organizaţia Reporteri fără Frontiere a încercat în special în instanţă, dar fără succes, să-l priveze de ea pe liderul de la Kremlin.

Subliniind că este o 'problemă simbolică, dar importantă', preşedintele Macron a spus: 'Nu îmi interzic nimic (...), dar nu este o decizie pe care să o iau astăzi'. Aceste decizii 'sunt întotdeauna pline de semnificaţii şi cred că trebuie ales momentul potrivit pentru a face asta', a mai spus şeful statului francez, potrivit AFP, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel