Macron și Scholz vorbesc cu Putin, în timp ce Rusia avansează în Donbas

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Kris Møklebust)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Kris Møklebust)

Forțele ruse și-au intensificat asaltul asupra orașului ucrainean Severodonețk din Donbas, sâmbătă (28 mai), în timp ce președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au vorbit cu președintele rus Vladimir Putin.

Câștigurile lente și solide ale Rusiei, din ultimele zile, în Donbas, indică o schimbare subtilă a impulsului războiului, aflat acum la a patra lună.

Forțele invadatoare par aproape de a ocupa întreaga regiune Luhansk, unul dintre obiectivele de război mai modeste pe care Kremlinul și-a stabilit-o după ce a abandonat asaltul asupra capitalei, Kiev, în fața rezistenței ucrainene.

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că trupele sale și forțele separatiste aliate dețin controlul deplin asupra Lyman, locul unde se află nodul feroviar la vest de râul Siverskyi Doneț, din Donețk.

Cu toate acestea, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a declarat că bătălia pentru Lyman a continuat, a raportat site-ul web ZN.ua.

Severodonețk, la aproximativ 60 de km de Lyman, pe malul est al râului și cel mai mare oraș Donbas, încă deținut de Ucraina, a fost atacat puternic din partea rușilor.

„Severodonețk este sub focul constant al inamicului”, a postat poliția ucraineană pe rețelele de socializare.

„Au avut loc distrugeri semnificative și în Lysychansk”, a spus poliția.

Guvernatorul de la Lugansk a declarat vineri că trupele ruse au intrat deja în Severodonețk. Trupele ucrainene ar putea fi nevoite să se retragă din oraș pentru a evita capturarea, a spus guvernatorul Serhiy Gaidai. Nu era clar dacă au început să se retragă sâmbătă.

Consilierul prezidențial ucrainean și negociatorul de pace Mykhailo Podolyak a repetat apelul pentru lansatoare de rachete multiple cu rază lungă de acțiune, fabricate din SUA. Oficialii americani au declarat pentru Reuters că astfel de sisteme sunt luate în considerare în mod serios.

„Este greu să lupți când ești atacat de la 70 de km distanță și nu ai cu ce să ripostezi. Ucraina poate întoarce Rusia în spatele Cortinei de Fier, dar avem nevoie de arme eficiente pentru asta”, a postat Podolyak pe Twitter.

Președintele Volodimir Zelenski și-a exprimat speranța într-un discurs video postat noaptea târziu, în care a explicat că aliații Ucrainei vor furniza armele necesare, adăugând că se așteaptă săptămâna aceasta „vești bune”.

Ucraina a început să primească rachete antinavă Harpoon din Danemarca și obuziere autopropulsate din Statele Unite, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov.

„Apărarea de coastă a țării noastre nu va fi întărită doar de rachetele Harpoon, care vor fi folosite de echipe ucrainene antrenate”, a scris Reznikov pe pagina sa de Facebook.

El a spus că rachetele Harpoon de la țărm la navă vor fi operate alături de rachetele ucrainene Neptune, în apărarea coastei țării, inclusiv a portului sudic Odesa.

Reznikov a spus că Ucraina a primit, de asemenea, o serie de piese de artilerie grea, inclusiv obuziere autopropulsate M109 modificate, fabricate în SUA, care vor permite armatei ucrainene să lovească ținte de la distanțe mai lungi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel