Macron şi Scholz, apel la întărirea 'suveranităţii' UE

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz au lansat vineri un apel la consolidarea 'suveranităţii' Uniunii Europene (UE), într-un articol de opinie comun publicat cu două zile înaintea Consiliului de miniştri franco-german, relatează AFP.

Este o provocare cheie pentru UE 'să garanteze că Europa devine şi mai suverană şi dispune de capabilităţi geopolitice pentru a modela ordinea internaţională', au scris în cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung liderii francez şi german, înainte de împlinirea a 60 de ani de la semnarea Tratatul de la Elysée.

Potrivit acestora, Europa trebuie să investească mai mult în forţele sale armate şi în industria sa de armament. 'Capacităţi europene îmbunătăţite şi un pilon european mai puternic în cadrul NATO fac din noi şi un partener mai puternic în faţa celuilalt mal al Atlanticului şi Statelor Unite - mai bine echipaţi, mai eficienţi şi mai puternici', au subliniat ei.

După luni de ezitare, Emmanuel Macron şi Olaf Scholz sunt provocaţi să relanseze tandemul franco-german duminică la Paris, pentru a 60-a aniversare a Tratatului de reconciliere dintre cele două ţări.

Acest acord a făcut posibilă 'depăşirea deceniilor, chiar secolelor, de rivalităţi amare şi războaie sângeroase între cele două ţări ale noastre din inima Europei', au susţinut cei doi lideri. Suveranitatea europeană nu ar trebui măsurată doar în termeni militari, ci şi pe baza capacităţilor de 'rezilienţă şi de a acţiona într-o manieră prospectivă în domenii strategice'.

Acest lucru implică o diversificare a 'bunurilor de aprovizionare strategică', au adăugat ei. De asemenea, Europa trebuie să facă totul pentru a 'deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic din lume'. Macron şi Scholz citează ca alte obiective ca Europa să devină 'un lider mondial în producţie şi inovare' şi că 'progresul economic şi social merg mână în mână cu o tranziţie ecologică'.

Festivităţile se anunţă destul de formale duminică, cu o ceremonie la Sorbona dimineaţa, urmată de un consiliu de miniştri franco-german la Palatul Elysée, acelaşi care a fost amânat la sfârşitul lui octombrie pe fondul disensiunilor bilaterale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel