Macron, pregătit ”pentru orice”, inclusiv să meargă la Kiev

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

Emmanuel Macron este dispus să meargă în Kiev.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-a declarat „pregătit”, luni seară, să efectueze o vizită în Ucraina, dar doar dacă deplasarea ar fi „utilă", în contextul vizitelor efectuate în ultimele zile de mai mai mulţi lideri europeni.

„Eu sunt pregătit pentru orice, inclusiv pentru a merge la Kiev. Dar nu voi face acest lucru pentru o vizită la ambasadă, eu vreau să fiu util. Eu am făcut tot posibilul pentru a opri războiul şi îi protejez pe francezi de extinderea războiului. Dacă vom ajunge la reactivarea dialogului, atunci poate că o vizită ar fi utilă", a declarat Emmanuel Macron, luni seară, la postul BFMTV, potrivit cotidianului Le Figaro.

În ultimele zile, la Kiev s-au deplasat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, şi premierul britanic, Boris Johnson. Karl Nehammer s-a deplasat, de asemenea, la Moscova, unde s-a întâlnit cu preşedintele rus, Vladimir Putin.

Alegeri în Franța

Preşedintele în funcţie, Emmanuel Macron, s-a plasat pe primul loc în turul întâi al alegerilor prezidenţiale de duminică din Franţa, obţinând 27,85% din voturi şi devansând-o pe Marine Le Pen (23,15%), candidata de extremă-dreaptă cu care se va întâlni în turul al doilea, conform rezultatelor finale comunicate luni de Ministerul de Interne, transmit AFP şi dpa.

După numărarea tuturor buletinelor de vot, pe locul al treilea din cei 12 candidaţi s-a situat Jean-Luc Mélenchon (stânga radicală) cu 21,95% din opţiuni.

Rata de participare la scrutinul de duminică a fost de 73.69%, ceea ce înseamnă un absenteism de 26,31% dintre alegători, cel mai ridicat pentru un prim tur al prezidenţialelor după nivelul consemnat în 2002, de 28,4%.

Influenta politiciană franceză de stânga Segolene Royal a declarat că inabilitatea forţelor de stânga fracturate din Franţa de a se uni în spatele unui candidat a fost de vină pentru succesul liderei extremei drepte franceze Marine Le Pen în primul tur al alegerilor prezidenţiale franceze, informează luni dpa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel