Macron, solicitare către Erdogan cu privire la aderarea Finlandei şi Suediei la NATO

Emmanuel Macron a fost învestit preşedinte al Franţei. ''Sunt conştient de gravitatea vremurilor'' / Foto: Captură video Facebook Emmanuel Macron
Emmanuel Macron a fost învestit preşedinte al Franţei. ''Sunt conştient de gravitatea vremurilor'' / Foto: Captură video Facebook Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a cerut omologului său turc Recep Tayyip Erdogan să 'respecte alegerea suverană' a Finlandei şi Suediei de a adera la NATO, şi doreşte găsirea rapidă a unei 'soluţii' pentru ca Ankara să renunţe la poziţia sa de veto, transmite AFP. 

'Preşedintele Republicii a subliniat importanţa de a fi respectată alegerea suverană a celor două state, rezultând dintr-un proces democratic şi intervenind ca reacţie la evoluţia mediului lor de securitate', a comunicat Palatul Elysée în urma discuţiei telefonice de o oră.

Preşedintele Macron 'doreşte ca discuţiile să continue pentru găsirea unei soluţii rapide' la opoziţia Ankarei faţă de cele două candidaturi, a adăugat sursa citată.

'Urgenţa de a face posibile exporturile de cereale ucrainene'

Cei doi preşedinţi au evocat, de asemenea, 'urgenţa de a face posibile exporturile de cereale ucrainene', blocate de război în porturile din sudul ţării, situaţie ce ameninţă să provoace o criză alimentară mondială. Emmanuel Macron va continua 'în zilele următoare contactele pe acest subiect cu actorii internaţionali relevanţi'. Preşedintele francez şi omologul turc au discutat 'diferite căi posibile pentru transportul' acestor cereale, în colaborare cu Naţiunile Unite, şi 'au convenit să rămână în contact pentru găsirea rapidă a unei soluţii'.

Una din pistele studiate este crearea unui coridor naval plecând de la Odesa şi în care Turcia ar putea juca un rol important. În discuţia de joi, Macron şi Erdogan şi-au afirmat de asemenea 'preocuparea faţă de degradarea situaţiei în Libia', a mai informat preşedinţia franceză.

Citește și - Macron, discuție telefonică cu Zelensky despre perspectivele aderării Ucrainei la UE

Emmanuel Macron a discutat telefonic cu Volodimir Zelensky despre perspectivele aderării Ucrainei la UE.

Președintele francez Emmanuel Macron a purtat marți o conversație telefonică cu omologul său ucrainean Volodymyr Zelensky, în timpul căreia liderii au discutat despre posibila aderare a Ucrainei la UE, a informat Palatul Elysee.

„Președintele Franței i-a confirmat președintelui Zelensky că cererea Ucrainei de aderare la UE va fi examinată la Consiliul European din iunie pe baza avizului emis de Comisia Europeană”, se arată în comunicat. Vezi continuarea articolului aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel