Macron și Merkel, DISCUȚIE cu Putin

Angela Merkel - Emmanuel Macron
Angela Merkel - Emmanuel Macron

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Angela Merkel, vor discuta cu preşedintele rus, Vladimir Putin. Discuția va avea loc astăzi și este contextualizată de punerea în aplicare a armistiţiului în Siria. 

”Consiliul de Securitate tocmai a adoptat în unanimitate o rezoluţie care cere o încetare a focului de 30 de zile în Siria”, aminteşte preşedinţia Franţei, calificând documentul Naţiunilor Unite ca o ”primă etapă indispensabilă”.

Sursa menţionată a anunţat totodată că, duminică, Merkel şi Macron vor discuta cu Putin despre ”implementarea acestei rezoluţii şi despre foaia de parcurs în plan politic necesară pentru instaurarea unei păci durabile în Siria".

”Extrem de vigilenți”

"Vom fi în următoarele ore şi zile extrem de vigilenţi în privinţa aplicării sale concrete", arată comunicatul, care afirmă că armistiţiul trebuie să fie respectat iar convoaiele umanitare trebuie să poată ajunge imediat în localităţile cele mai afectate de violenţe şi lipsuri. "Evacuările medicale de urgenţă trebuie să fie demarate fără obstacole", adaugă textul menţionat.

Comunicatul, care denunţă "bombardamentele nediscriminatorii ale regimului sirian", subliniază că "necesităţile pe teren sunt imense, în special în regiunea Ghouta la est de Damasc".

"Toate ţările în cauză trebuie să acţioneze pentru deplina punere în practică în zilele următoare a angajamentelor asumate, începând cu ţările garante de la Astana, Rusia, Turcia şi Iran", notează de asemenea Palatul Elysee.

Arministițiu fără întârziere

AFP aminteşte că textul ONU se limitează să "ceară" un armistiţiu "fără întârziere", cu obiectivul "de a permite livrarea regulată a ajutorului umanitar, a serviciilor şi evacuarea medicală a bolnavilor şi a răniţilor în starea cea mai gravă".

Ostilităţile pot totuşi continua contra grupărilor jihadiste "şi" asociaţilor acestora, lăsând cale liberă interpretărilor, mai remarcă AFP.

[citeste si]

Peste 500 de civili, dintre care circa o sută de copii, au fost ucişi în şapte zile de lovituri ale regimului sirian asupra fiefului rebel din Ghouta de Est.

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat sâmbătă în unanimitate o rezoluţie care cere o încetare a focului în Siria pentru o perioadă de cel puţin 30 de zile, pentru a permite acordarea ajutorului umanitar şi evacuările medicale.

Textul aprobat "cere ca toate părţile să înceteze fără întârziere ostilităţile pentru cel puţin 30 de zile consecutiv în Siria, pentru o pauză umanitară durabilă"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel