Macron i-a cerut lui Xi Jinping unirea forţelor împotriva războiului din Ucraina

Macron i-a cerut lui Xi Jinping unirea forţelor împotriva războiului din Ucraina
Macron i-a cerut lui Xi Jinping unirea forţelor împotriva războiului din Ucraina

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a cerut marţi omologului său chinez, Xi Jinping, să îşi unească forţele împotriva războiului din Ucraina, subliniind că stabilitatea mondială este, de asemenea, în interesul Chinei, transmite AFP. 

Este necesar 'să ne unim forţele pentru a răspunde atât provocărilor internaţionale majore, aţi menţionat-o pe cea climatică pentru a numi doar una şi, fără îndoială, cea mai semnificativă, dar şi crizelor internaţionale precum războiul lansat de Rusia în Ucraina pentru care G20 este un format adecvat', a afirmat preşedintele francez la începutul unei întâlniri bilaterale în marja summitului G20 din Bali.

China nu a condamnat ofensiva rusă în Ucraina lansată pe 24 februarie şi continuă să fie foarte reticentă, la fel ca multe ţări din Sud, inclusiv Indonezia, în a critica Moscova, inclusiv la summitul G20. Este de aşteptat ca G20 să emită un comunicat în care majoritatea membrilor grupului să condamne ferm ofensiva rusă în Ucraina, a declarat marţi un înalt oficial american.

Summitul G20 trebuie să 'reducă tensiunile, decalajele care există în mediul internaţional şi să ne permită să construim ceea ce cred că este în interesul atât al Chinei, cât şi al Franţei, adică o stabilitate reală, elemente tangibile de cooperare care să ne permită să readucem pacea oriunde s-au instalat conflicte', a subliniat Emmanuel Macron.

De asemenea, trebuie să contribuie la 'asigurarea prosperităţii economice, în special pentru clasele noastre mijlocii, şi să facă acest lucru reducând în acelaşi timp emisiile (de dioxid de carbon) şi, prin urmare, câştigând bătălia pentru climă şi biodiversitate', a spus el.

Preşedintele Macron a insistat, totodată, asupra 'dorinţei sale de a da un nou impuls reluării cooperării' cu China, în special pe linia încălzirii globale.

Ce a solicitat Xi Jinping

Preşedintele Xi Jinping, a cerut, la rândul său, Franţei şi Europei să lucreze, alături de China, pentru a consolida 'stabilitatea' în lume, fără a menţiona însă războiul din Ucraina. 'China şi Franţa, China şi Europa ar trebui să procedeze astfel încât relaţia lor să se dezvolte pe o traiectorie corectă pe termen lung pentru a injecta stabilitate şi o energie pozitivă în lume', a susţinut liderul chinez.

Preşedintele Xi Jinping a mai spus că este gata să 'consolideze cooperarea' dintre China şi Franţa pentru a 'face faţă împreună mizelor globale ale securităţii energetice, schimbărilor climatice (..) şi dezvoltării durabile'. Preşedintele Macron l-a felicitat pe omologul său chinez şi i-a transmis 'dorinţele de succes pentru China' după recenta realegere a acestuia în fruntea Partidului Comunist şi a ţării. Întrevederea organizată în hotelul în care este cazată delegaţia chineză a durat puţin peste 40 de minute, potrivit Palatului Elysée, notează Agerpres.

Vezi și - Franța va primi 72 de milioane de euro din partea Regatului Unit pentru a opri ambarcațiunile de migranți care vin din Italia

Acord între Paris și Londra. În sudul țării transalpine sunt planificate crearea de centre de primire pentru a ”bloca” ruta migranților prevenienți din Italia.

După ruperea acordului pentru primirea a 3 mii de solicitanți de azil din Italia și închiderea graniței de la Ventimiglia din Italia, Franța încheie un acord cu Regatul Unit în sens invers: Parisul va primi 72, 2 milioane de euro să blocheze plecările migranţilor de pe coastele sale către cele ale Angliei. 

Mult timp acuzat de Londra că nu face suficient împotriva traficanților de ființe umane care operează de-a lungul traseului Canalului, care a devenit mai aglomerat după Brexit, Guvernul președintelui francez, Emmanuel Macron, pare să fi inaugurat un sezon de cooperare cu noul executiv britanic al lui Rushi Sunak.

Ministrul de Interne transalpin, Gérald Darmanin, a semnat un document comun cu omologul britanic, Suella Braverman, care ar trebui să ducă la o creștere cu 40% a forțelor de securitate franceze dislocate pe plajele din nord-estul țării, de unde pleacă tot mai multe bărci. Odată cu creșterea personalului, este planificată desfășurarea de drone și observatori comune de ambele maluri ale Canalului, scrie Europa Today.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel