Macron, făcut ISTERIC de un ministru. Mediterana de Est, pe un butoi de pulbere

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Ministrul turc de externe a declarat vineri că preşedintele francez Emmanuel Macron a devenit 'isteric' în privinţa evoluţiilor în conflictele din Libia şi Siria şi disputa privind frontierele maritime în Mediterana de Est, relatează Reuters.

Relaţiile între aliaţii din cadrul NATO Turcia şi Franţa s-au deteriorat din cauza politicilor în opoziţie din Siria şi Libia, precum şi a disputei Ankarei cu Atena privind resursele energetice, iar în ultimele săptămâni între cele două state au avut loc mai multe replici acide.

Ankara acuză Parisul că l-a susţinut politic pe mareşalul Khalifa Haftar împotriva guvernului de uniune recunoscut de ONU, după ce anterior i-a asigurat asistenţă militară pentru a lupta împotriva militanţilor islamici.

Parisul neagă acest lucru

'În Libia l-au susţinut pe pucistul Haftar şi au făcut o mare greşeală', a declarat şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu. 'Lucrurile s-au schimbat, echilibrul s-a modificat, Haftar a fost învins, iar Macron a devenit isteric', a adăugat el.

Între Turcia şi Franţa s-au înregistrat noi tensiuni în iunie, după ce o navă militară franceză a încercat să inspecteze o navă turcă în cadrul aplicării embargoului ONU asupra vânzărilor de arme în Libia. În cadrul unui briefing de presă la Ankara, Cavusoglu a spus că Turcia a dejucat speranţele Franţei ca Haftar să cucerească Tripoli, furnizându-i ajutor militar guvernului de uniune naţională (GNA), care a respins asaltul lui Haftar în iunie.

'Din cauza acestei isterii, nu a ştiut ce să facă. Chiar după aceea, a spus că navele noastre au hărţuit navele lor în Mediterana de Est dar nu a putut dovedi acest lucru şi a fost umilit', a mai spus Cavusoglu.

Palatul Elysee sau Ministerul de Externe francez nu au reacţionat până acum la remarcile lui Cavusoglu

Franţa a susţinut Grecia în Mediterana de Est, alăturându-se unor exerciţii militare cu Italia, Grecia şi Cipru, în contextul disputei dintre Ankara şi Atena privind resursele de petrol şi gaze naturale.

Cavusoglu a afirmat că Franţa a fost ţara care a provocat Grecia cel mai mult în estul Mediteranei şi a făcut apel la Paris să coopereze cu Turcia pentru obţinerea stabilităţii regionale. 'Nu este nevoie de un comportament atât de isteric din partea Franţei, îi face de râs. Suntem două state membre NATO', a declarat el, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel