Macron, discuție telefonică cu Biden: E o „responsabilitate morală colectivă” să evacuăm aliații afgani din Kabul

foto: Facebook Emmanuel Macron
foto: Facebook Emmanuel Macron

Emmanuel Macron a avut o convorbire telefonică cu Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii.

După o discuție telefonică cu Joe Biden, președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că există o „responsabilitate morală colectivă” de a evacua aliații afgani din Kabul înainte de termenul autoimpus de Biden la 31 august pentru retragerea trupelor americane rămase.

„Șeful statului a subliniat responsabilitatea noastră colectivă morală față de bărbații și femeile afgane care au nevoie de protecția noastră și care împărtășesc valorile noastre”, se arată într-o stenogramă a conversației dintre cei doi.

În conversație, Emmanuel Macron „a subliniat necesitatea absolută de a asigura o coordonare rapidă și concretă între aliații de pe teren pentru a continua evacuările”.

Casa Albă are o versiune diferită a stenogramei

Totuși, versiunea stenogramei de la Casa Albă nu include menționarea de către Macron a unei „responsabilități morale” de evacuare a aliaților afgani, dar observă că cei doi lideri mondiali au salutat „eforturile neobosite” ale personalului lor care lucrează în strânsă colaborare la Kabul la evacuarea cetățenilor „afganii curajoși care au stat alături de noi și de partenerii noștri NATO și de alți cetățeni afgani vulnerabili”.

„Au subliniat importanța continuării unei coordonări strânse între aliați și partenerii democrați din Afganistan, inclusiv prin foruri multilaterale, privind furnizarea de asistență umanitară și sprijin pentru refugiați”, se spune în descrierea Casei Albe.

Apelul dintre cei doi lideri pe această temă vine în timp ce Biden se confruntă cu critici din ce în ce mai mari pe fondul haosului raportat și al violenței din afara aeroportului internațional din Kabul, înainte de termenul președintelui de a retrage trupele americane rămase în Afganistan. Mulți afgani vulnerabili se tem de o represiune răzbunătoare a grupului terorist taliban și exprimă cereri disperate de a nu fi lăsați în urmă.

Peste 50.000 de afgani vor să plece din țară

Pentagonul a declarat că armata SUA va ajuta până la 30.000 de persoane din Kabul, inclusiv personalul ambasadei, cetățenii americani, solicitanții de viză specială pentru imigranți afgani (SIV) și alte persoane cu risc.

Din acest total, 8.000 vor fi transportați într-o țară terță pentru procesarea vizelor, celelalte 22.000 îndreptându-se către Statele Unite. Avocații estimează că există între 50.000 și 80.000 de afgani și membrii familiilor lor care solicită SIV și evacuare, din care administrația Biden a evacuat până acum doar o parte, scrie TheEpochTimes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel