Macron, avertisment pentru Europa și Africa, în contextul războiului din Ucraina: Vor fi foarte profund destabilizate în plan alimentar

Macron, avertisment pentru Europa și Africa, în contextul războiului din Ucraina: Vor fi foarte profund destabilizate în plan alimentar / Foto: Pixabay, de
Macron, avertisment pentru Europa și Africa, în contextul războiului din Ucraina: Vor fi foarte profund destabilizate în plan alimentar / Foto: Pixabay, de

Emmanuel Macron avertizează că Europa și Africa se vor confrunta cu o destabilizare în plan alimentar din cauza războiului în Ucraina.

Europa şi Africa "vor fi foarte profund destabilizate în plan alimentar" în următoarele 12-18 luni din cauza războiului din Ucraina, care este un important producător de cereale, a avertizat vineri preşedintele francez Emmanuel Macron, în finalul summitului european de la Versailles, transmite  Agerpres, citând AFP.

"Trebuie să ne reevaluăm strategiile de producţie pentru a ne apăra suveranitatea alimentară şi proteinică, în Europa, dar şi să reevaluăm o strategie cu privire la Africa, fără de care mai multe ţări africane vor fi afectate într-o perioadă de 12 până la 18 luni", a explicat Macron.

"Europa şi Africa vor fi foarte profund destabilizate în plan alimentar şi de aceea trebuie să ne pregătim şi în acest sens", a subliniat preşedintele francez.

Războiul va afecta producţia din Ucraina, care este în special un foarte mare producător de grâu, în 12-18 luni, din cauza a ceea ce nu se poate însămânţa acum, a menţionat el.

Războiul a urcat deja la niveluri inedite preţurile la ulei, grâu, soia, rapiţă, floarea soarelui şi porumb, notează AFP.

Creşterea preţurilor la produse agricole este susţinută şi de cea a preţului îngrăşămintelor, 30% din necesităţile Europei în acest sens fiind importate din Rusia, precum şi de costul carburanţilor.

Milioane de oameni riscă să fie afectaţi de malnutriţie

Potrivit Organizaţiei ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură, aproximativ 50 de ţări din întreaga lume depind de importurile de grâu din Ucraina sau Rusia. Rusia este cel mai mare furnizor de grâu la nivel mondial, în timp ce Ucraina ocupă locul al cincilea în statistici. "Intensitatea şi durata conflictului rămân incerte. Perturbările probabile ale activităţilor agricole ale acestor doi mari exportatori de produse de bază ar putea escalada grav insecuritatea alimentară la nivel global, în condiţiile în care preţurile alimentelor sunt deja ridicate şi volatile la nivel internaţional", a declarat directorul general al FAO, Dongyu Qu, într-un comunicat. Nu este clar dacă alte ţări vor putea umple golul iminent al aprovizionărilor, a mai spus oficialul FAO. ONU mai avertizează că preţurile internaţionale la alimente şi furaje ar putea creşte cu până la 20% ca urmare a conflictului Rusia - Ucraina, potrivit Mediafax. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel