Macron "aruncă mingea" în terenul lui Zelenski: "Pacea va fi posibilă când va decide Ucraina"

Sursa foto Twitter Defence of Ukraine
Sursa foto Twitter Defence of Ukraine

 "O pace este posibilă" în Ucraina atunci când ucrainenii "o vor decide", a declarat duminică preşedintele francez Emmanuel Macron în deschiderea unui summit pentru pace la Roma, relatează France Presse.

"Să nu lăsăm ca pacea să fie astăzi capturată cumva de puterea rusă. O pace este posibilă, cea pe care o vor decide ei (ucrainenii) când ei o vor decide", a adăugat el în cursul unui discurs în deschiderea acestui summit organizat de comunitatea Sant'Egidio.

Macron a justificat de asemenea sprijinul occidental acordat Kievului, "ca la un moment dat poporul ucrainean să poată alege pacea în termenii pe care el o va decide".

"Pacea se construieşte cu celălalt, care este inamic astăzi, în jurul unei mese", a estimat el, în faţa a sute de responsabili politici şi religioşi din lumea întreagă reuniţi pentru un summit de trei zile, organizat de comunitatea italiană Sant'Egidio.

Şeful statului francez a sosit duminică după-amiază la Roma şi va fi primit luni dimineaţă de papa Francisc pentru o audienţă privată la Vatican, a treia între cei doi lideri de la alegerea lui Emmanuel Macron ca preşedinte în 2017.

Macron vrea ca Putin și Zelenski să se pună la masa negocierilor



Macron îşi asumă misiunea de la începutul conflictului ucrainean în februarie de a continua să discute cu omologul său rus Vladimir Putin, spre deosebire de alţi lideri occidentali şi în special de preşedintele american Joe Biden.

El a mai pledat vineri la Bruxelles în favoarea revenirii Kievului şi Moscovei "la masa negocierilor" când aceasta va fi "acceptabil" pentru preşedintele Volodimir Zelenski, dar şi "cât mai curând posibil".

Ce se mai întâmplă pe frontul ucrainean. Rusia, sub presiune în sud

Aflată sub presiune în sudul Ucrainei, Rusia a lansat duminică rachete şi drone asupra Nikolaev (Mikolaiv), sub control ucrainean, distrugând un imobil de apartamente în acest oraş cu şantiere de construcţii navale, situat în apropierea frontului, şi avertizând că războiul se îndreaptă spre o "escaladare necontrolabilă", relatează Reuters.

Nikolaev se află la circa 35 km nord-vest de Hersonul ocupat, regiune din sud care este scena unei ofensive majore a forţelor ucrainene pentru recucerirea teritoriul capturat de Rusia la scurt timp după declanşarea invaziei în 24 februarie.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, pe care naţionaliştii ruşi îl consideră responsabil de eşecurile Moscovei în război, a evocat "deteriorarea rapidă a situaţiei" în cursul unor convorbiri telefonice cu omologii săi francez şi turc, a indicat Ministerul rus al Apărării.

Şoigu a declarat că Ucraina ar putea escalada conflictul cu o "bombă murdară", explozibili convenţionali amestecaţi cu materiale radioactive, fără a furniza probe. Ucraina nu deţine arme nucleare, în timp ce Rusia a declarat că ar putea proteja teritoriul rus cu arsenalul său nuclear, notează Reuters.

În cursul unui atac rusesc convenţional duminică, o lovitură de rachetă a distrus ultimul etaj al unui imobil din Nikolaev, propulsând schije şi sfărâmături asupra unei pieţe şi în clădirile învecinate, unde geamurile s-au spart, iar zidurile s-au fisurat. Câteva maşini au fost strivite de dărâmături, dar fără a fi înregistrat vreun deces.

Totodată, Ucraina a doborât 14 drone 'kamikaze' ruseşti deasupra Nikolaev în cursul nopţii, a declarat guvernatorul regional Vitali Kim pe Telegram. Dronele sunt concepute pentru a exploda la impact şi au avariat infrastructura energetică a Ucrainei în această lună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel