Macron anunță lansarea Academiei mondiale a sănătății și își dorește reformarea OMS

Macron anunță lansarea Academiei mondiale a sănătății și își dorește reformarea OMS  /  Sursă foto: Facebook Emmanuel Macron
Macron anunță lansarea Academiei mondiale a sănătății și își dorește reformarea OMS / Sursă foto: Facebook Emmanuel Macron

Într-un discurs susținut la Organizația Mondiala a Sănătății, președintele Emmanuel Macron a pledat pentru reformarea instituției internaționale și a anunțat lansarea Academiei Mondiale a Sănătății.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut luni, într-un discurs în cadrul Adunării ministeriale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), întărirea prerogativelor acesteia astfel încât să poată avea acces rapid pe teritoriul unor terţe ţări, în cazul apariţiei unor epidemii cu potenţialul de a declanşa o pandemie, precum şi acces la informaţii, relatează Reuters.

El a anunţat totodată că în 2023 îşi va deschide porţile în oraşul francez Lyon Academia mondială a sănătăţii, menită să "devină structură de formare de referinţă în materie de sănătate publică", proiect lansat în iunie 2019, înainte de pandemia de coronavirus, a consemnat AFP.

"Doi ani mai târziu, sunt bucuros să anunţ alături de dvs, dragă domnule doctor Tedros Adhanom Ghebreyesus (directorul general al OMS), că Academia mondială a Sănătăţii este lansată", a adăugat preşedintele francez în alocuţiunea difuzată online în cadrul reuniunii ce are loc la Geneva până la 1 iunie.

Franța investește 120 de milioane de euro în noua structură a OMS



Noua structură a OMS, în care Franţa s-a angajat să investească peste 120 de milioane de euro şi este finanţată în parte de colectivităţile locale, va funcţiona în cadrul centrului de cercetări în biotehnologie de la Gerland, care găzduieşte între altele Centrul internaţional de cercetare împotriva cancerului şi grupul farmaceutic Sanofi.

Potrivit OMS, nevoia de formare este uriaşă, fiind estimat, până în 2030, un deficit de 18 milioane de "agenţi de sănătate", în special în ţările mai puţin bogate.

Emmanuel Macron a reafirmat în discursul său necesitatea de a întări şi reforma OMS, astfel încât să fie "puternică în perioade de criză, suficient de agilă pentru a reacţiona de urgenţă, solidă în faţa polemicilor, total transparentă pentru a inspira încredere, cu o guvernare clară şi transparentă pentru a nu fi supusă niciunei presiuni diplomatice şi nici bănuită de astfel de presiuni".

OMS a fost criticată de la debutul actualei pandemii în special de fostul preşedinte american Donald Trump, care i-a reproşat că este influenţată de China, aminteşte AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel