Macedonia de Nord la mâna Greciei. Vot decisiv la Atena

Parlamentul din Grecia dezbate aderarea Macedoniei de Nord la NATO.

Parlamentul din Grecia a început vineri să dezbată protocolul privind aderarea la NATO a Macedoniei vecine după ce fosta republică iugoslavă a convenit să îşi schimbe numele în Macedonia de Nord, relatează DPA. Ratificarea protocolului, pe care Macedonia de Nord şi cele 29 de state membre ale NATO l-au semnat miercuri, pare asigurată, conform mass-media elene. Votul este aşteptat să aibă loc în cursul serii.

Dacă votul va fi în favoarea înţelegerii, Grecia va deveni prima ţară membră a NATO care ratifică protocolul. Macedonia de Nord va putea adera pe deplin la Alianţa Nord-Atlantică odată ce toate statele membre vor ratifica acordul.

Citește și: Bruxelles: O nouă țară a aderat la NATO

Premierul grec Alexis Tsipras a ajuns în iunie la un acord cu omologul său macedonean Zoran Zaev pentru a pune capăt unei dispute de 29 de ani în legătură cu numele 'Macedonia', pe care Grecia îl revendică pentru provincia sa străveche cu acelaşi nume. Tsipras a reuşit deja să obţină ca acordul privind numele să treacă prin parlamentul din Atena, în ciuda faptului că înţelegerea este extrem de nepopulară în rândul naţionaliştilor greci.

După ce Atena va ratifica protocolul privind aderarea la NATO, Skopje va începe să implementeze oficial schimbarea de nume, adăugând acest calificativ geografic, 'de Nord', care are ca scop distingerea ţării de provincia omonimă din Grecia.

Citește și: România - NATO, 15 ani de la aderare. Birchall: Ce se va întâmpla în continuare

 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27