Lupta pentru Brexit: Boris Johnson ar putea ajunge în fața justiției

Boris Johnson
Boris Johnson

Parlamentari britanici care se opun ieşirii ţării fără acord din Uniunea Europeană pregătesc o acţiune în instanţă pentru situaţia în care prim-ministrul Boris Johnson va refuza să amâne data Brexit-ului dincolo de 31 octombrie, scrie presa britanică de sâmbătă.

Măsura survine după ce parlamentul de la Londra a aprobat săptămâna trecută o lege care îl obligă pe prim-ministru să ceară o nouă amânare a Brexit-ului pentru a se evita o ieşire fără acord la 31 octombrie. Premierul Johnson a declarat însă că 'mai degrabă ar zăcea mort într-un şanţ' decât să ceară Bruxelles-ului o nouă amânare, ceea ce măreşte probabilitatea ca guvernul său să încerce să găsească o portiţă pentru a nu da curs legii sau pur şi simplu să o ignore.

Potrivit BBC şi Sky News, care citează surse parlamentare, deputaţi ai opoziţiei şi conservatori moderaţi excluşi din partid se pregătesc pentru un astfel de scenariu punând pe picioare o echipă de jurişti care să lupte în instanţă împotriva guvernului, dacă va fi necesar. Informaţia a fost confirmată de liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, care a precizat că laburiştii nu sunt implicaţi ca partid în această iniţiativă.

Un nou vot

Potrivit lui Boris Johnson, singura soluţie pentru impasul în cazul Brexit-ului o reprezintă un scrutin anticipat, pe care a încercat să-l convoace pentru 15 octombrie, şi de la care speră că i-ar da un nou mandat pentru a retrage Marea Britanie din UE la data stabilită. După un prim eşec miercuri, guvernul va supune din nou la vot luni planul de convocare a alegerilor anticipate.

Un sondaj privind intenţiile de vot, realizat de Survation pentru Daily Mail, îi creditează pe conservatori cu un scor de 29%, în scădere cu două puncte procentuale faţă de sondajul anterior, în timp ce laburiştii se menţin la 24%. Îi urmează liberal-democraţii (pro-UE) cu 18% şi Partidul Brexit cu 17%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel