Luna de miere a lui Orban s-a terminat. Sondaj care arată că românii nu sunt de acord

Sociopol a măsurat încrederea românilor în guvernul Orban și popularitatea măsurilor luate de acesta. Mirel Palada a oferit DCNews o analiză a momentului. Sondajul arată ce măsură poate să scoată oamenii în stradă. Chiar dacă nu vor fi manifestații, mișcarea demonstrează că s-a terminat perioada de grație acordată guvernului. 

”Guvernul PNL Orban, de la instaurarea sa acum două luni, a comis o seamă de acțiuni cu puternic potențial de clivaj social, cît și o serie de greșeli de comunicare politică, spune sociologul Mirel Palada. Dat fiind însă că a acționat în umbra victoriei lui Iohannis, aceste greșeli nu au fost contabilizate în mentalul colectiv, cu excepția nucleului dur pro-PSD.

 

Demiterea lui Arafat, sfârșitul lunii de miere

PNL Orban au întreprins în ultimul timp o serie de acțiuni politice ferme, specifice începutului de mandat, știind că sînt apărați de efectul protectiv al strivitoarei victorii a lui Iohannis asupra lui Dăncilă. Este însă foarte posibil ca demiterea lui Raed Arafat să reprezinte încheierea acestei luni de miere. Raed Arafat este un personaj foarte popular pentru români. Sondajele Sociopol arată că rămîne de departe personajul cu nivelul cel mai ridicat de încredere, cu un scor în continuare peste 50%.  Încrederea pe care i-o conferă populația se concretizează și în susținerea acestuia în funcția de conducere pe care încă o deține.

La întrebarea "În ce măsură sunteți de acord cu demiterea lui Raed Arafat de la conducerea Departamentului pentru Situații de Urgență?", o pondere covîrșitoare de români nu este de acord.Jumătate din români (51%) sînt total împotrivă, iar nivelul cumulat de respingere este de 3/5 (59%).  Identificăm astfel o largă majoritate a societății care nu este de acord cu măsura pe care guvernul PNL / Orban intenționează să o aplice.

Va lăsa urme în mentalul colectiv

Este foarte posibil ca această măsură, spre deosebire de celelalte de pînă acum care au trecut relativ neamendate de opinia publică, să lase o urmă persistentă de emoție negativă în rîndul românilor. Nu știu în ce măsură această susținere a lui Raed Arafat se va concretiza și în mișcări de stradă, așa cum s-a întîmplat tura anterioară cînd tabăra anti-PSD a încercat să-l debarce pe acesta, în 2012. Însă este clar că demiterea sa va reprezenta prima rană semnificativă pe care guvernul PNL / Orban o va încasa în actul guvernării. Întrebarea este: va lăsa această rană urme și mai ales va produce consecințe în anul electoral care vine, la alegerile locale și parlamentare din 2020?”, încheie Mirel Palada.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel