Lula îşi lansează candidatura la preşedinţie pentru "a reconstrui Brazilia"

Fostul Președinte al Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva
Fostul Președinte al Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva

Fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a anunţat sâmbătă că "revine în luptă" şi îşi depune candidatura la scrutinul prezidenţial din octombrie, cu scopul de "a reconstrui Brazilia", după guvernarea "iresponsabilă şi criminală" a lui Jair Bolsonaro, actualul şef al statului.

"Suntem pe deplin pregătiţi să muncim nu doar pentru victorie, la 2 octombrie, ci şi pentru reconstrucţia şi transformarea Braziliei, ceea ce va fi mai greu decât victoria la alegeri", a declarat Lula, în vârstă de 76 de ani, la un miting de lansare a campaniei sale electorale, în faţa a 4.000 de susţinători, la Sao Paolo, potrivit Agerpres.

"Este un moment foarte special în viaţa mea, special pentru că pot conta pe voi, pentru că am reuşit pentru prima dată să unesc toate forţele politice progresiste în jurul campaniei mele", a continuat fostul preşedinte.

Noua coaliţie a lui Lula se numeşte "Împreună pentru Brazilia".

Potrivit EFE, toate sondajele de opinie îl dau drept favorit pe Lula, liderul Partidului Muncitorilor (PT, progresist), cu 45% din intenţiile de vot, faţă de 30% cu cât este creditat Bolsonaro.

Având în spatele său un steag uriaş al Braziliei, Lula, în costum, dar fără cravată, a pledat în discursul său pentru suveranitatea Braziliei. "Avem o cauză: să restabilim suveranitatea Braziliei", a spus Lula, care l-a acuzat pe Bolsonaro că "distruge politicile publice pentru milioane de brazilieni".

Lula a mai deţinut funcţia de preşedinte între 2003 şi 2010.

Fostul președinte brazilian are propria viziune: Zelenski își dorește războiul, Putin este vinovat, iar SUA și NATO alimentează conflictul

„Putin și Zelenski sunt amândoi responsabili pentru războiul din Ucraina”, a spus fostul președinte corespondentului ziarului american Ciara Nugent, întâlnit la sfârșitul lunii martie la sediul PT din Sao Paulo, potrivit Today.

Fostul președinte a reiterat dorința de pace, pe care lumea o aclama după doi ani cumpliți de pandemie și de conflictul atroce împotriva Ucrainei. Și în ceea ce privește conflictul din țara est-europeană, Lula l-a criticat pe președintele ucrainean Volodymir Zelenski pentru „spectacolul” al cărui protagonist este, acuzându-l că nu a negociat suficient. 

Lula a fost deosebit de critic la adresa președintelui ucrainean, acuzat de dorința de război, pentru ca altfel, a spus liderul Partidului Democrat Laburist, "ar fi negociat puțin mai mult". 

Fostul președinte brazilian a amintit că „au fost foarte puține discuții” și că „dacă vrei pace trebuie să ai răbdare”. Ar putea să se așeze la o masă de negocieri și să găsească o soluție, este raționamentul lui Lula, care denunță cât de mult nu încearcă nimeni să pună capăt conflictului. 

Dar arată cu degetul și spre Statele Unite și Uniunea Europeană, vinovate pentru Lula de alimentarea conflictului. 

"Putin nu ar fi trebuit să invadeze Ucraina. Dar nu este Putin singur. Statele Unite și UE sunt și ele responsabile. Care a fost motivul invadării Ucrainei? Deci Statele Unite și Europa ar fi trebuit să spună: `Ucraina nu va adera la NATO'. Asta ar fi rezolvat problema", a spus el pentru Time. 

În acest sens, el a subliniat că Statele Unite și Europa au încurajat confruntarea susținând aspirațiile Ucrainei de a adera la NATO și UE, știind că acest lucru ar înrăutăți lucrurile. Fostul președinte al Braziliei ia astfel o poziție echidistantă, fără a rămâne totuși neutru. 

Presat de reporterul Time care îl întreabă ce ar face dacă ar fi președinte pentru a evita conflictul, Lula răspunde: „Nu știu dacă aș fi în stare. I-aș fi sunat pe Biden, Putin, Germania, Macron. Războiul nu este soluția. Dacă nu încerci să o eviți, nu rezolvi lucrurile. Trebuie să insiști, să insiști, să insiști”. 

Părintele stângii braziliene a vrut astfel să se pronunțe pe o problemă de importanță internațională pentru a arăta liderilor lumii cum s-ar putea comporta dacă ar fi reales președinte al Braziliei. Un scenariu este însă posibil. 

În intențiile de vot înainte de alegerile din 2 octombrie, doar cinci puncte de diferență separă actualul președinte de dreapta, Jair Bolsonaro, de Lula. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel