Ludovic Orban, declaraţiile zilei despre moţiunea de cenzură

Ludovic Orban
Ludovic Orban

Declaraţiile de presă făcute de către Ludovic Orban, preşedintele PNL, marţi, 11 iunie 2019. 

În 26 mai românii au dat un vot masiv de neîncredere în actualul Guvern şi au arătat limpede că nu mai vor ca soarta lor să depindă de Guvernul PSD-ALDE. PNL a luat mai multe voturi decât PSD şi ALDE, partidele care formează actuala coaliţie de guvernare, luate împreună.

PNL este consecvent în demersul constituţional pe care l-a demarat de a iniţia moţiunea de cenzură cu obiectivul de a pune punct acestei guvernări nocive pentru România. Am evaluat astăzi în cadrul BEx stadiul negocierilor purtate şi de asemenea am decis paşii următori. Textul moţiunii de cenzură este aproape finalizat, urmează să-l aducem la forma finală în cursul acestei zile.

De asemenea, până astăzi, am purtat negocieri cu toate formaţiunile politice, care se declară împotriva actualului Guvern, de la care avem semnale pozitive de susţinere sau de votare a moţiunii de cenzură.

Vom continua discuţiile cu celelalte grupuri parlamentare şi de asemenea, cu fiecare parlamentar individual din cadrul celor două formaţiuni politice care susţin Guvernul.

(Puteţi să fiţi puţin mai clar, cu cine aţi vorbit mai exact?)

Am purtat negocieri, care sunt bine cunoscute, cu toate formaţiunile politice, USR, PMP, PRO România, UDMR.

Sigur, că discuţiile continuă până la depunerea moţiunii de cenzură. Obiectivul nostru este să depunem moţiunea de cenzură într-un termen cât mai scurt, dacă este posibil, în cursul zilei de mâine, astfel încât să se intre cât mai rapid în procedura de prezentare a moţiunii de dezbatere şi de votare a ei.

V-am spus că negocierile continuă cu toţi parlamentarii individual din PSD-ALDE şi de asemenea, cu formaţiunile politice şi cu grupurile parlamentare din Parlamentul României.

Biroul Executiv al Partidului Naţional Liberal a adoptat poziţia oficială a partidului privitor la evoluţiile din Republica Moldova. Partidul Naţional Liberal este consecvent parteneriatului cu formaţiunile politice din Blocul ACUM. Continuăm să susţinem acţiunile politice şi democratice ale formaţiunilor politice conduse de Maia Sandu şi Andrei Năstase.

Considerăm că, partidele care compun Blocul ACUM reprezintă garanţia unui parcurs european pentru Republica Moldova, reprezintă şansa reală pentru fiecare cetăţean al Republicii Moldova, şansa la libertate, la demnitate şi la prosperitate. Considerăm că, Blocul ACUM reprezintă garanţia asigurării unei democraţii autentice în Republica Moldova şi forţa politică ce are capacitatea de a readuce instituţiile statului din Republica Moldova în slujba cetăţeanului şi nu în dispoziţia unor oligarhi.

Considerăm că, Parlamentul ales în alegerile parlamentare are deplina legitimitate de a investi un Guvern prin votul unei majorităţi parlamentare, care a fost configurată prin votul exprimat de cetăţeni.

De asemenea, astăzi, am luat în dezbatere tentativa neconstituţională a Guvernului de a reglementa prin OUG Codul Administrativ. Somăm Guvernul să nu calce iarăşi în picioare voinţa exprimată de cetăţeni la referendumul din 26 mai, să nu calce din nou în picioare Constituţia României. Somăm Guvernul să trimită spre dezbatere în Parlament proiectul de Cod Administrativ. Readucem aminte că, nu există niciun fel de temei pentru a justifica urgenţa.

De asemenea, readucem aminte că adoptarea Codului Administrativ a fost urmată de atacarea la CCR, de către PNL a Codului Administrativ şi că întreg Codul Administrativ a fost declarat neconstituţional. Considerăm că, în aceste condiţii, atâta timp cât cetăţenii români au spus la referendum că vor ca şi alte entităţi să poată să declanşeze controlul de constituţionalitate pe OUG emise de Guvern, Guvernul nu are dreptul constituţional pentru a reglementa problemele din Codul Administrativ prin OUG şi că nu există decât o singură cale democratică constituţională pentru adoptarea Codului Administrativ şi anume, dezbaterea parlamentară, o dezbatere parlamentară serioasă, la care să participe toate forţele din societate, care sunt interesate şi afectate de modul în care funcţionează Administraţia Publică din România.

Perseverenţa Guvernului în a călca în picioare voinţa exprimată de cetăţeni, atât la alegerile pentru Parlamentul European, cât şi la votul de la referendum, arată că actuala coaliţie de guvernare nu a înţeles nimic din ceea ce îşi doresc cetăţenii, nu are pic de respect faţă de voinţa cetăţenilor români şi acţionează împotriva principiilor fundamentale ale democraţiei.

Astăzi, am decis, prin vot unanim în cadrul Biroului Executiv, susţinerea obiectivelor din Pactul pentru consolidarea parcursului european propus de preşedintele României şi facem, din nou, apel către toate forţele politice democratice din România, să înţeleagă voinţa exprimată de cetăţeni şi să se ralieze Pactului propus de preşedintele României, care este unica formă prin care poate să fie garantată transpunerea voinţei exprimate de cetăţeni în 26 mai, atât cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European, cât şi cu ocazia referendumului convocat de preşedintele României şi de asemenea, singura garanţie a parcursului european de aprofundare a integrării europene, de creşterea calităţii reprezentării României la nivel european şi de transpunere în legislaţia românească a tuturor valorilor, principiilor şi reglementărilor de la nivel european, în special, în domeniul justiţiei.

(Dacă această moţiune de cenzură va trece, cu ce vine PNL ca nume de premier?)

Eu cred că în momentul de faţă cel mai important este să convingem un număr de 233 de parlamentari, că românii au decis clar prin votul din 26 mai, că nu mai vor să fie conduşi de actuala coaliţie PSD-ALDE. Orice discuţie ulterioară va depinde de reuşita acestei moţiuni de cenzură, iar pentru Partidul Naţional Liberal, mesajul cel mai puternic pe care l-am primit din partea cetăţenilor români şi pe care vrem să-l transpunem în fapt este să încheiem această guvernare care face rău românilor.

(De câte voturi mai aveţi nevoie pentru ca această moţiune să treacă de Parament?)

Negocierile continuă şi nu pot să vă fac previziuni, decât că până în momentul de faţă avem un număr semnificativ de posibili votanţi ai moţiunii de cenzură, mai mare decât la celelalte moţiuni de cenzură şi că negocierile continuă.

(Susţinerea celor de la UDMR o aveţi?)

În cursul zilei de astăzi suntem angajaţi în discuţii pe această temă.

(Le-aţi cerut colegilor dv. să nu îi mai atace pe cei din UDMR, tocmai pentru a susţine moţiunea?)

Nu. Ceea ce le-am cerut colegilor mei este să se implice cu toată puterea de negociere, pe care o dispune fiecare individual în acest efort de convingere a cât mai multor parlamentari să susţină moţiunea de cenzură şi de asemenea, să treacă peste orice poziţii critice sau diferite, să spun, piruete, care sunt făcute de unii şi de alţii, pentru că obiectivul nostru este să determinăm pe toţi aceia care sunt cu adevărat responsabili, cărora le pasă de România şi care vor să ţină cont de voinţa cetăţenilor, să voteze această moţiune de cenzură.

(Aţi văzut schimbul de replici dintre Rareş Bogdan şi Dan Barna, legat strict de intrarea la guvernare?)

Asta este din nou o chestiune ce vizează ceea ce se va întâmpla ulterior moţiunii de cenzură. Pentru noi, obiectivul fundamental este să treacă această moţiune de cenzură.

(Dar aprobaţi atitudinea lui Rareş Bogdan şi dialogul pe care l-a avut în acea intervenţie?)

Consider că USR, PMP, PRO România, UDMR, pot fi convinşi să susţină această moţiune de cenzură şi voi face toate eforturile pe care le pot depune în calitate de preşedinte al Partidului Naţional Liberal, pentru a-i convinge să susţină această moţiune de cenzură.

(De altfel, liderul USR v-a adus în ultima perioadă mai multe atacuri, în cea mai recentă declaraţie a spus că a fost o acţiune de teribilism din partea dv. cu declaraţiile privitoare la reducerea veniturilor celor care lucrează în domeniul IT)

Sunt convins că vor vota moţiunea de cenzură şi voi trece peste astfel de critici. Important este ca, repet, toţi aceia care s-au prezentat în alegeri ca adversari politici ai actualei guvernări, să se comporte în conformitate cu atitudinea pe care au avut-o şi în acţiunea politică din ultimii ani şi în campanie electorală şi să se comporte în conformitate cu voinţa exprimată de cetăţeni.

(Dacă această moţiune va eşua, va fi acesta eşecul exclusiv al Partidului Naţional Liberal?)

În nicio ţară din lumea asta nu este acuzată opoziţia pentru că eşuează o moţiune de cenzură. Poate fi acuzată opoziţia dacă nu depune o moţiune de cenzură şi dacă nu depune toate eforturile necesare pentru a putea convinge parlamentarii din zona puterii să voteze moţiunea de cenzură.

În ceea ce ne priveşte pe noi, am spus din capul locului că singurul instrument constituţional democratic pe care îl avem la dispoziţie pentru a pune în practică voinţa românilor şi anume, aceea de a scăpa de guvernarea PSD-ALDE, este moţiunea de cenzură, că tratăm cu cea mai mare seriozitate această moţiune de cenzură, că suntem implicaţi cu toată forţa politică şi de negociere pe care o avem la dispoziţie pentru a asigura reuşita moţiunii de cenzură.

(Aţi vorbit de mai multe ori despre cum politicienii ar trebui să înţeleagă mesajul românilor de pe 26 mai. În ce măsură a înţeles PNL acest lucru, având în vedere să nu vine cu alternativă la guvernul condus de Viorica Dăncilă, dacă această moţiune va trece)

Partidul Naţional Liberal este pregătit în orice moment să-şi asume răspunderea guvernării. Avem candidat la funcţia de prim-ministru, care este votat în forurile statutare ale Partidului Naţional Liberal.

Ştiţi foarte bine că, în martie, anul trecut, a fost stabilit candidatul la funcţia de prim-ministru al PNL. Nu vrem acum, noi, să punem o condiţie în negocierile pentru moţiunea de cenzură prin sprijinirea premierului propus de PNL.

Toate aceste negocieri vor fi în cadrul aşezământului constituţional, în cadrul consultărilor declanşate de preşedintele României, care vor avea loc la Palatul Cotroceni şi acolo se va genera o formula de guvernare.

În ceea ce ne priveşte pe noi, am spus din capul locului că suntem pregătiţi să ne asumăm răspunderea guvernării şi mai ales că suntem pregătiţi cu un set de priorităţi de guvernare pentru o perioadă de timp de un an şi jumătate , cât au rămas până la alegerile parlamentare, şi că suntem dispuşi să formăm o majoritate parlamentară care să poată să asigure o bună guvernare a României, pentru că din punctul nostru de vedere orice lună care trece cu Guvernul Dăncilă, este o lună pierdută pentru România şi că actele guvernării sunt împotriva interesului general al României.

(Cei de la PRO România au venit cu varianta Sorin Câmpeanu premier, dacă această moţiune va trece)

Se vor discuta toate aceste lucruri în care se vor pune pe masă argumentele care stau la baza fiecărei nominalizări şi sunt convins că se va ajunge, dar să nu vindem pielea ursului din pădure. Sunt două etape distincte. Prima etapă este moţiunea de cenzură şi noi suntem concentraţi să încercăm să convingem cât mai mulţi parlamentari pentru a asigura reuşita moţiunii de cenzură.

(Va avea PNL o propunere de comisar european, având în vedere scorul bun pe care l-aţi avut în alegeri?)

Ştiţi foarte bine că în procedura de desemnare a comisarului european, care reprezintă fiecare ţară, prima mutare o are Guvernul ţării respective. În măsura în care Guvernul nu va fi capabil să propună un comisar care să fie susţinut la nivelul Uniunii Europene, suntem pregătiţi în orice moment să suplinim această lipsă de credibilitate şi de oameni de calitate a coaliţiei PSD-ALDE.

(Ce mesaje aveţi pentru sociali democraţi pentru a-i convinge să voteze împotriva propriului Guvern?)

Cu cât vor rămâne mai mult timp la guvernare, cu atât se vor duce mai jos şi ei ca şi parlamentari nu vor mai avea şansa să fie vreodată realeşi, adică, dacă menţin în funcţie acest Guvern , pot să pună cruce carierei lor politice. Singura şansă de a mai salva ceva din partidele din care fac parte este aceea să înţeleagă foarte bine mesajul transmis de cetăţeni, care au votat o veritabilă moţiune de cenzură pe 26 mai , împotriva actualului Guvern.

(Lupta din interiorul Partidului Social Democrat e în avantajul opoziţiei pentru a trece această moţiune? Mă refer la cea pentru şefia partidului)

Cu siguranţă poate crea oportunităţi, cu siguranţă poate genera nemulţumiri în interiorul partidului, care ar putea determina parlamentari din zona PSD să voteze moţiunea de cenzură. Noi încercăm să comunicăm cu orice parlamentar rezonabil din zona PSD, încercând să-l convingem să susţină moţiunea de cenzură.

(Viorica Dăncilă şi-a anunţat intenţia de a candida la şefia partidului. Ar fi un candidat mai slab, dacă nu ar mai avea funcţia de premier?)

Ţara arde şi Viorica Dăncilă se piaptănă, asta e important pentru România? Important pentru România este să stopăm declinul dramatic provocat de actuala guvernare, degradarea imaginii României pe plan internaţional, să stopăm, practic, prăbuşirea economică care este provocată de acest Guvern. Astea sunt lucrurile care ne preocupă pe noi, nu cine candidează la preşedinţia PSD. Oricine este preşedintele PSD,dacă îşi păstrează năravurile din ultimii 30 de ani, ei vor rămâne un partid toxic, un partid anti-democratic, un partid anti-european, un partid care acţionează împotriva interesului general al României.

(Îmi spuneaţi mai devreme că susţineţi Blocul ACUM, asta înseamnă o susţinere, chiar si una circumstanţială, pentru preşedintele Igor Dodon, preşedintele prorus)

Cred că aţi înţeles foarte bine poziţia Partidului Naţional Liberal de susţinere a Blocului ACUM, a formaţiunilor care compun Blocul ACUM, conduse de Andrei Năstate şi de Maia Sandu, care din punctul nostru de vedere sunt singurele forţe politice care au capacitatea de a garanta parcursul european, integrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova, de a garanta drepturile şi libertăţile fundamentale pentru cetăţenii Republicii Moldova şi mai ales, readucerea instituţiilor statului în serviciul cetăţeanului, în serviciul public.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel