Lucruri pe care nu le știați despre Iisus

În jurul datei de 20 aprilie – atunci când pică Paștele – vor începe multe discuții despre viața lui Iisus Hristos. Se vor scrie cărți și se vor face filme despre El. De la an la an, apar noi informații cu privire la Iisus Hrisos. Unele adevărate, iar altele mai puțin adevărate, dar învăluite în mister.

CNN prezintă câteva lucruri despre care puțini știau până în prezent.

1) Iisus a venit dintr-un oraș micuț


Aproape toți arheologii sunt de acord asupra unui unui singur lucru – Nazaret avea pe atunci între 200 și 400 de persoane. Nazaret nu este menționat în Vechiul Testament sau în vreo altă sursă evreiască. Mai mult de atât, Noul Testament este tratat ca o "glumă". Noul Testament cuprinde patru liste cu numele Sfinţilor Apostoli. În toate apare Bartolomeu, Bar Tholmai, fiul lui Tholmai (în limba ebraică, "tholmai" înseamnă plug sau agricultură). Sfântul Ioan nu menţionează numele de Bartolomeu, ci de Nathanael; cercetătorii sunt de acord că este vorba de aceeaşi persoană, cu două nume: Bartolomeu şi Natanael. Apostolul Filip este cel care i l-a prezentat pe Mesia: "Am aflat că Acela despre care a scris Moise în lege şi Profeţi este Isus din Nazaret". "Din Nazaret?" - răspunde Natanael. "Poate ieşi ceva bun din Nazaret?" Natanael era din Cana, localitate situată la 14 km de Nazaret; şi este proverbial dispreţul pe care şi-l poartă satele învecinate între ele, scrie Pro Familia.

2) Iisus nu știa tot ce se întâmplă pe lume

Există o întrebare controversată. Dacă Iisus era divin, nu ar fi trebuit să știe tot ce se întâmplă pe lume? (De fapt, Iisus chiar a prezis moartea și învierea). Pe de altă parte, dacă avea conștință umană, cineva trebuia să-L învețe anumite lucruri. Luca face o precizare: "Iisus sporea cu înțelepciunea și cu vârsta și cu harul la Dumnezeu și la oameni".

3) Iisus a fost tâmplar

CNN scrie că Iisus a lucrat ca tâmplar de la 12 la 30 de ani. Discuțiile pornesc de la termenul care a fost tradus ca "tâmplar" și anume: tekton. Unele scrieri arată că acest termen se traduce prin cuvântul "dulgher". Un "tekton" putea să facă uși, mese, dar putea să ajute și la construirea unor case.

4) Iisus nu dorea să moară


Iisus nu și-a dorit nicio clipă să moară. "Aflăm din Sfânta Scriptură că Iisus a plecat împreună cu ucenicii săi în grădina Ghetsimani. Atunci El le-a zis ucenicilor: Şedeţi aici, până ce Mă voi duce acolo şi Mă voi ruga. Şi luând cu Sine pe Petru şi pe cei doi fii ai lui Zevedeu, a început a Se întrista şi a Se mâhni. Atunci le-a zis: Întristat este sufletul Meu până la moarte. Rămâneţi aici şi privegheaţi împreună cu Mine. Şi mergând puţin mai înainte, a căzut cu faţa la pământ, rugându-Se şi zicând: Părintele Meu, de este cu putinţă, treacă de la Mine paharul acesta! Însă nu precum voiesc Eu, ci precum Tu voieşti. Şi a venit la ucenici şi i-a găsit dormind şi i-a zis lui Petru: Aşa, n-aţi putut un ceas să privegheaţi cu Mine! Privegheaţi şi vă rugaţi, ca să nu intraţi în ispită. Căci duhul este osârduitor, dar trupul neputincios. Iarăşi ducându-Se, a doua oară, S-a rugat, zicând: Părintele Meu, dacă nu este cu putinţă să treacă acest pahar, ca să nu-l beau, facă-se voia Ta. Şi venind iarăşi, i-a aflat dormind, căci ochii lor erau îngreuiaţi. Şi lăsându-i, S-a dus iarăşi şi a treia oară S-a rugat, acelaşi cuvânt zicând. Atunci a venit la ucenici şi le-a zis: Dormiţi de acum şi vă odihniţi! Iată s-a apropiat ceasul şi Fiul Omului va fi dat în mâinile păcătoşilor. (Matei 26, 36-45)", scrie Basilica.ro.

În cele din urmă, când a înțeles că aceasta este voința Domnului, Iisus "a acceptat" să moară.

În final, așa cum le place teologilor să spună, Iisus nu este neapărat o problemă care trebuie rezolvată sau un secret care trebuie devoalat, ci un mister care trebuie admirat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel