Lucian Duţă, fostul şef al CNAS, acuzații grave la adresa Guvernului Cîțu: Marea golăneală! Se DESFIINȚEAZĂ sistemul public de sănătate

Lucian Duţă, fostul şef al CNAS, acuzații grave la adresa Guvernului Cîțu / Foto: Facebook Florin Cîțu
Lucian Duţă, fostul şef al CNAS, acuzații grave la adresa Guvernului Cîțu / Foto: Facebook Florin Cîțu

Lucian Duță, fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a făcut acuzații grave la adresa Guvernului Cîțu.

Lucian Duță, fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a lansat acuzații grave, în emisiunea ”100%” de la Realitatea Plus, la adresa Guvernului Cîțu, după aprobarea Ordonanței care prevede introducerea coplății în sănătate. El susține că astfel se desființează sistemul public de sănătate, iar oamenii vor trebui să plătească unele investigații care  până acum erau gratuite.

Ordonanța de Urgență de astăzi (n.r. joi 24 iunie 2021), nu vreau să folosesc cuvinte mari, dar este purul adevăr, desființează sistemul de sănătate. Sistemul public de sănătate este cel care asigura, conform Constituției, servicii medicale gratuite, pe baza contribuțiilor de sănătate pe care le plătim - 10,7% din salariu. 

În ultimii ani a existat, pe tăcute, un nou mecanism prin care acești bani se transferă către spitalele private. Suntem singurul stat din lume care finanțăm cu bani publici un sistem privat. Marea golăneală pe care au făcut-o prin această OUG e că nu asistăm numai la transferul ascuns de bani către spitale, ci și către ambulatorii și cabinete medicale. 

"Vor muri în liniște"

În practică, dacă vă doare în partea dreaptă, mergeți la medicul de familie care vă trimite la specialist. Până acum, când mergeai la specialist, nu plăteai nimic. Conform acestei OUG, vei plăti. 

Laboratoarele sunt 100% private în România. Toți bolnavii, bătrânii care își făceau analize gratuite vor trebui să scoată bani din buzunar. De când va intra în vigoare OUG, pacientul român nu va mai beneficia de servicii gratuite - ambulatorii și analize medicale. Cel care plătește va sta acasă, iar oamenii care trăiesc din pensii de 1.000-2.000 de lei nu își vor mai permite să plătească analize medicale de bază sau consultări de specialitate (...) Vor muri în liniște. 

Toate țările europene își conservă sistemul public pentru a proteja populația defavorizată. Prin ce s-a întâmplat astăzi, noi o lăsăm la voia întâmplării. Vor ajunge la spital numai în ultima fază, cu boli incurabile. Prevenția se face prin analize. Cum se va mai face dacă toate analizele vor fi cu bani?”, a declarat Lucian Duță.

VEZI ȘI: Florin Cîţu: Ordonanţa despre coplată a trecut

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel