Lucian Bolcaș spulberă legea anti-fumat, dar și ideile "geniale" de fentare a legii- EXCLUSIV

Legea împotriva fumatului se va aplica din 17 martie. Interzice fumatul complet în toate spațiile publice închise, de la locurile de muncă la baruri, cluburi sau restaurante. 

"Eu sunt un mare fumător, așa că punctul meu de vedere nu poate să fie decât subiectiv. Tatăl meu spune că un mort nefumător e mult mai sănătos decât un mort fumător. Așa că fiecare are dreptul la opțiunea sa. În măsura în care există totuși excepții pentru anumite situații și mă refer aici în primul rând la aeroporturi. Este normal ca asemenea excepții, constând în săli special amenajate pentru fumat, să existe și-n alte clădiri publice. Este un spectacol degradant să-i vezi pe fumători rezemând pereții clădirii în care lucrează pentru ca să poată să fumeze. O soluție civilizată se poate găsi și pentru localuri în sensul în care poate să existe localuri exclusiv pentru fumători. Majoritatea, evident, fiind pentru nefumători. A nu găsi o soluție de mijloc, de echilibru înseamnă din punctul meu de vedere, poate subiectiv, a silui voința și plăcerile câte au mai rămas ale oamenilor", a spus Lucian Bolcaș, pentru dcnews.ro

Întrebat dacă poate fi fentată legea anti-fumat, avocatul a spus "Întotdeauna este posibilă o asemenea situație, pentru că se spune că legea e numai o barieră sub care se strecoară cățeii, peste care sar leii și numai boii se opresc în fața ei. Eu sunt unul dintre cei care se opresc în fața legii, chiar dacă este vorba despre o lege pe care eu o consider strâmbă, care nu este în folosul oamenilor și-n folosul sănătății lor, este un cosmopolism snob, voi respecta legea". 

Avocatul Lucian Bolcaș a vorbit și despre variantele bloggerului Mihai Ursu de fentare a legii. 

VEZI AICI VARIANTELE: Cum fentezi legea anti-fumat! 4 idei geniale ale unui jurnalist

Un local doar pentru membri este prima variantă a bloggerului, care susține că astfel ar deveni un spațiu privat, ceea ce, spune avocatul Lucian Bolcaș, nu poate fi justificat de lege: "Este adevărat, dar interdicția privește localul, așa că nu e vorba despre persoane, e local public, nu e corectă soluția". 

O dată cu adoptarea legii împotriva fumatului a fost redefinit conceptul de spațiu public închis. Astfel "[Prin] spaţiu închis de la locul de muncă se înţelege orice spaţiu care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în Legea nr. 319/2006 privind protecţia şi securitatea muncii."

O altă idee a jurnalistului este ca după o anumită oră să fie tras zăvorul localului și, prin urmare, ar deveni spațiu privat. Lucian Bolcaș spune, de asemenea, că nici această variantă nu poate fi argumentată legal atunci când vine un control, de exemplu, aplicându-se același principiu ca la prima variantă. Cu privire la cultul religios al fumătorilor, Lucian Bolcaș spune că este "o absurditate" și nu comentează așa-ceva, chiar dacă "suntem în patria umorului absurd". Cât despre ultima variantă, centru pentru studierea fumatului, este o copilărie, pentru că și dacă ar fi centru pentru studierea fumatului ar fi un local public și trebuie să se supună legii. 

"Cu o lege care are conotații absurde nu te poți pune de acord"

Lucian Bolcaș subliniază că "oamenii simt nevoia unei libertăți de atitudine și de exprima sub egida unui dicton fundamental al dreptului roman alterum non laedere să nu faci rău altuia, sunt de acord cu aceasta, dar, în același timp, să poți să-ți exerciți micile plăceri pe socoteala și pe riscul tău în condiții civilizate, nu alungați pe străzi ca cerșetorii". 

Avocatul nu dă soluții de fentare a legii și consideră: "Cu o lege care are conotații absurde nu te poți pune de acord. De ce în aeroporturi se poate găsi o sală pentru fumat și într-o instituție publică nu se poate amenaja o sală pentru fumători, pentru că în aeroporturi vin străinii? Ia să-i țină și pe ei la ușa aeroportului, iarna, în viscol, ca să fumeze o țigară. 

Forma legii nu ține seama de diversitatea modului de viață al oamenilor, suntem diverși și fiecare dintre noi avem dreptul să ne exprimăm și să trăim așa cum ne asumăm. Nefumătorii îmi fac mie rău prin această lege, eu nu vreau să le fac lor rău". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel