Lucian Boia: Dacă România ar fi monarhie, ar avea un cuvânt mai important în Europa

Istoricul Lucian Boia crede că România ar avea un cuvânt mai greu de spus în Europa dacă ar fi monarhie și apreciază că Majestatea Sa Regele Mihai ar fi fost un rege "excelent".

Lucian Boia crede că monarhia "este eventual o soluție, dar nu pot să spun asta cu siguranţă".

"Cred că se poate la fel de bine justifica şi republica şi monarhia, în condiţiile în care avem într-adevăr un sistem democratic. Acesta poate să fie republican sau monarhic. Nu cred că monarhia ne va face neapărat mai democraţi decât suntem, sau republica mai puţin democraţi, sau în sfârşit invers. După cum am spus şi spre finalul cărţii, cred că până la urmă mai importantă decât alegerea între monarhie şi republică este alegerea tipului de societate, de civilizaţie spre care ne îndreptăm. Şi aici avem foarte mult de lucrat, trebuie să reclădim România, să facem o Românie mai ordonată, o Românie mai corectă, o Românie mai curată din toate punctele de vedere, o Românie mai eficientă", a declarat Lucian Boia într-un interviu pentru gandul.info.

În opinia istoricului, dacă România ar fi monarhie "ar putea să aibă un cuvânt mai important şi mai interesant de spus în Europa. România prea merge aşa, în voia sorţii, sau în voia construcţiei europene în general. Şi nu e o voce care să se facă auzită. Nu  vreau să fac comparaţii, dar cum ar fi dacă l-am avea azi pe Titulescu ministru de externe al României în Europa, ce ziceţi?".

Noi, monarhiștii, cu cine votăm la prezidențiale

Lucian Boia precizează că în ultima sa carte, Suveranii României. Monarhia, o soluție?, nu propunere revenirea la monarhie, ci analizează detașat problema formei de guvernământ. Istoricul pledează pentru o transformare structurală în instituții, în mentalități și în cultura românească.

Lucian Boia crede că "regele Mihai ar fi fost un rege excelent, dacă în România  ar fi fost o situaţie normală, o situaţie echilibrată. Doar că, aşa cum a trecut România prin  toate câte a trecut, vedem prea bine că nici n-a mai putut să fie rege. Deci, tot vremurile sunt mai puternice până la urmă. Omul e sub istorie, nu omul determină istoria. Asta e ceva foarte curios şi foarte interesant: istoria e făcută de oameni, şi, deşi oamenii fac istoria, nu reuşesc să o controleze. Deci istoria ajunge să fie mai puternică decât oamenii".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel