Lucian Boia: „Cred că suntem o nație neserioasă"

Andi Miron / 26 feb 2018 / 20:59 Salveaza PDF Comentarii
Lucian Boia
Lucian Boia

Lucian Boia e de părere că românii sunt „o nație puțin neserioasă" și vine cu argumente în acest sens.

Lucian Boia îl invocă pe generalul francez Henri Barthelot, care a remarcat încă de mai bine de 100 de ani această particularitate a românilor. 

„Cred că suntem o nație puțin neserioasă, o caracteristică ce are și farmecul ei, adică poți să vezi partea bună. Suntem mai recontractați, mai relativiști. Asta nu e neapărat în totalitate o latură rea, e un amestec. De aici și o anumită neglijență. Bun, ai grijă de monumentele istorice, dar nu reușești nici în modernitate să construiești autostrăzi și așa mai departe. E cam aceeași atitudine nonșalantă, indiferentă, lipsa organizării. Cum spunea generalul Barthelot, când a ajuns în România cu misiunea militară franceză, la sfârșitul lui 1916, `sunteți admirabil de dezorganizați`. E clar că în materie de dezorganizare, avem o tradiție serioasă", a declarat Lucian Boia într-un interviu pentru HotNews.

 

Lucian Boia: „Lumea e din ce în ce mai dezorientată"

 

În cadrul aceluiași interviu, Boia a declarat că noile tehnologii accelerează istoria și vor schimba radical oamenii, schimbări care se vor putea observa cel mai bine peste 20-30 de ani.

„Lumea e din ce în ce mai dezorientată. Se întâmplă accelerarea aceasta a istoriei, cred că intrăm într-un alt regim al civilizației. Cred că lumea de mâine, să zicem peste 20 – 30 de ani, s-ar putea să fie foarte diferită de lumea de azi. Se vor schimba foarte multe, dar nu știu ce și cum, v-am zis că nu știu nimic despre viitor. Dar ceea ce știu, sau cred că știu, sau mi se pare că știu, e că schimbările sunt și vor fi radicale. Tehnologiile, telefoanele mobile, de pildă, au schimbat inclusiv viața cotidiană a oamenilor, le-au schimbat mentalitatea”, a declarat istoricul în cadrul aceluiași interviu.

 

[citeste si]

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25